Volledig scherm
SnapKing © RTL

SnapKing voor de rechter om treiteren man met Down

De populaire vlogger SnapKing hoort vanmiddag of hij veroordeeld wordt voor belediging. Tim van Teunenbroek, de echte naam van de vlogger, is voor de rechter gedaagd door de ouders van de gehandicapte Jeroen, nadat hij een video publiceerde waarin de man uitschold en treiterde.

In 2015 was Jeroen, die het syndroom van Down heeft, tegen zijn zin te zien in de treitervlog. De 37-jarige man werkt in een beschermde werkomgeving in een supermarkt in Zwolle. Daar werd hij in de periode van juni 2015 tot november 2016 lastiggevallen door iemand, kennelijk om een reactie uit te lokken. Naderhand verscheen een filmpje dat eerst op het YouTube-kanaal van de vlogger en later op dumpert.nl verscheen. Het filmpje was een hit onder scholieren.

Omdat de zaak nog altijd veel invloed heeft op het gedrag van Jeroen, besloten zijn ouders de vlogger voor de rechter te slepen wegens belediging.
Zij hopen dat de rechtbank zich uitspreekt tegen zulke pesterige video's. ,,Wat voor straf de vlogger eventueel krijgt, is niet het belangrijkst. Dat is niet waar het ons om gaat. We hopen wel dat de rechtbank uitspraak doet. We hopen dat hij bepaalt dat het maken en verspreiden van zulke video's strafbaar is'', zeggen Jeroens ouders tegen RTL Nieuws.

Afwezig

De 21-jarige vlogger verscheen niet op de eerste zitting die gepland was, in januari. Ook twee weken later schitterde hij door afwezigheid. De politierechter legde destijds familie uit dat een verdachte nu eenmaal recht heeft op verdediging en dat hij daarom wel genoodzaakt was de zaak uit te stellen. 

SnapKing raakte al eerder in opspraak. Hij riep zijn volgers op om te bellen naar een eigen 0909-nummer en liet hen vervolgens lang in de wacht staan. Zo streek hij 13.000 euro op. De vlogger is vier maanden geleden gestopt met zijn alias SnapKing en heeft een nieuwe start gemaakt met zijn video's onder de naam DieTim.

poll

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

  • Goede zet (57%)
  • Daar snap ik niets van (43%)
8132 stemmen