Volledig scherm
Een werk van Simon Beck (inzetje) nabij Les Arcs. © Screenshot Facebook

Sneeuwkunstenaar verbaast duizenden met enorme werken

VideoSimon Beck verbaast de wereld met zijn enorme kunstwerken in de sneeuw. Het kost hem soms dagen om de wiskundige patronen in de witte poeder rond het Franse Les Arcs te stampen, maar nu, tien jaar nadat hij begon, krijgt hij loon naar werken. De sneeuwkunstenaar heeft duizenden fans, wordt als spreker uitgenodigd op conferenties en bracht onlangs een boek uit. Daarin zijn de foto's van zijn mooiste patronen opgenomen.

Quote

Toen ik dat voor de eerste keer deed, had ik geen idee hoe mooi het eruit zou gaan zien

Simon Beck
Volledig scherm
Simon Beck © Facebook
Volledig scherm
© Screenshot Facebook
Quote

Het is uniek en ongewoon. Niemand anders doet zoiets

Nogmaals Beck
Volledig scherm
© Screenshot YouTube
Volledig scherm
© Screenshot YouTube

Het boek Snow Art verscheen vorige maand. Het was voor CNN de aanleiding Beck zijn verhaal te laten doen. De Britse kunstenaar vertelt hoe hij in 2004 zijn eerste ingewikkelde patroon liep. Het was op een bevroren en met sneeuw bedekt meertje naast zijn appartement in Les Arcs. Beck had er al een lange dag skiën op zitten, maar toch nog voldoende energie over om een paar uur lang door de sneeuw te banjeren en zijn voetafdrukken achter te laten. ,,Toen ik dat voor de eerste keer deed, had ik geen idee hoe mooi het eruit zou gaan zien'', zegt hij tegen CNN. ,,Het is uniek en ongewoon. Niemand anders doet zoiets."

Zwaar en pijnlijk
Tot dan verdiende Beck zijn geld met onder meer het maken van geografische kaarten. Gewapend met een kompas, potlood en papier ging hij vaak op pad om de moeilijkste terreinen in kaart te brengen. Het was zulk zwaar en - voor zijn voeten - pijnlijk werk, dat hij in 2009 besloot zijn hobby serieuzer te nemen. Vanaf dat moment werd het maken van kunst in de sneeuw in de wintermaanden zijn voornaamste bezigheid. ,,Het maken van de patronen was makkelijker en minder pijnlijk."

Sindsdien maakte hij ongeveer 150 enorme sneeuwtekeningen en steeds bleef de techniek min of meer hetzelfde. Beck loopt ongeveer 30 kilometer in het rond om de sporen van zijn sneeuwschoenen in de juiste volgorde achter te laten. Elke stap telt hij, om zo precies te weten waar hij zich bevindt op de schets van zijn kunstwerk. In zijn handen heeft hij een kompas en de zelf ontworpen tekening. Gemiddeld doet hij zo'n twaalf uur over het maken van een kunstwerk. Soms duurt het meerdere dagen.

280.000 fans
Beck verzamelde een trouwe schare aan fans. Zijn facebookaccount wordt inmiddels gevolgd door ruim 280.000 mensen. Zij zien hoe Beck steeds beter is geworden in het maken van de sneeuwtekeningen. De kunstenaar weet nu precies op welk terrein hij het beste kan werken (op met sneeuw bedekte, bevroren meren), op welk moment hij zijn foto's moet maken (net voordat de tekening in de schaduw komt te liggen aan het einde van een dag) en wat de beste condities zijn om in te 'tekenen' (zonnig, met ten minste 30 centimeter sneeuw).  

Zijn harde werk lijkt te lonen. Dit jaar werd de Britse kunstenaar als spreker uitgenodigd voor de TEDx-conferenties in Oostenrijk en Cyprus en hij startte een samenwerking gestart met het Nieuw-Zeelandse kledingmerk Icebreaker. Zijn patronen sieren truien en t-shirts.

Quote

Er zijn nog meer plaatsen waar ik graag zou willen werken. Central Park in New York bijvoor­beeld, of in de tuinen van het Witte Huis of Buckingham Palace

Nogmaals Beck

Toekomst
Saai of vervelend vindt hij het maken zijn kunst nog lang niet. Eerder dit jaar bracht Beck enige tijd door in de buurt van stranden van Nieuw-Zeeland en Engeland, om daar nieuwe technieken te proberen en inspiratie op te doen. ,,En er zijn nog meer plaatsen waar ik graag zou willen werken. Central Park in New York bijvoorbeeld, alleen al om die locatie. Het lijkt me geweldig daar te tekenen. Of in de tuinen van het Witte Huis of Buckingham Palace, of in een ander Londens park. Als de condities goed zijn, zou zo'n plek fantastisch zijn. Helemaal als die fantastische gebouwen dan op de achtergrond op de foto komen te staan."


Volledig scherm
Beck bij een van de Britse stranden © Screenshot Facebook
  1. Beau krijgt geen toestemming voor AZC Inside: ‘Belachelijk’

    Beau krijgt geen toestem­ming voor AZC Inside: ‘Belache­lijk’

    Beau van Erven Dorens (48) keert morgenavond terug met een nieuwe maatschappelijk geëngageerd programma, De Sleutel bij RTL4. Daarin volgt hij vijf daklozen, verdeeld over heel Nederland. ,,Dat gaat nog altijd verder dan televisie maken. Hier kun je met enige hulp al zó veel bereiken. Vergis je niet, het daklozenprobleem in Nederland wordt alleen maar groter”, aldus de presentator die elke avond te zien is met zijn talkshow Beau.