'Snelle planga' nu al de trend van 2018

VideoHeb jij hem al gespot? De snelle planga (straattaal voor zonnebril) heeft in hoog tempo het internet overgenomen. En het blijft niet bij het wereldwijde web, voorspelt rapper Donnie. Deze snelle zonnebrillen worden dé zomertrend op terrasjes en op festivals.

De planga-trend werd aangewakkerd door de Amsterdamse rapper Donnie, onder meer bekend van het nummer 180 Linkerbaan, dat hij met darter Raymond van Barneveld opnam. In een filmpje dat hij op Instagram plaatste laat hij zijn nieuwe glimmende bril zien. Een snelle planga is een zonnebril met een 'flitsend montuur'. 

Rapper Donnie geeft zijn definitie van de snelle planga: ,,Voor mij is het een lekker gestroomlijnde bril. Dat je echt even twee keer moet kijken wat voor bril iemand heeft.'' De glazen zijn vaak gekleurd en/of reflecterend en de bril hoeft er zeker niet modieus uit te zien. Jongeren gebruiken de zonnebrillen vaak om er zo raar mogelijk uit te zien en maken er een onderlinge wedstrijd van. 

Volledig scherm
Rapper Donnie en zijn snelle planga. © Instagram

Kip-eiverhaal

Kort nadat hij de video online plaatste, lanceerde hij zijn nieuwe nummer, Snelle Planga. Welke er eerder was, de hype of het nummer, weet Donnie zelf ook niet: ,,Het is altijd online wel een dingetje geweest. Ik had toevallig zo'n bril op en zette het filmpje online. Het internet ontplofte gewoon! Het nummer en de bril is een beetje een kip-eiverhaal. Ik weet gewoon niet meer wat er eerder was.''

Webshops waar je de brillen kunt kopen schieten uit de grond en rapper Donnie zelf heeft al meer dan 40 foto's van zichzelf met een steeds andere snelle planga online gezet. Hij heeft ondertussen al zeker 25 brillen in zijn bezit. De hype gaat voorlopig ook nog niet weg, volgens de rapper: ,,Het gaat nog steeds echt superhard. Er is nu ook een remix van het nummer en er komen nog veel festivals aan. Snelle planga's zijn echt een festivalding.''

Hele snelle Planga ouweeeeee

8,285 vind-ik-leuks, 744 reacties - DE FENOMEEN 🏆 (@maradonnie) op Instagram: 'Hele snelle Planga ouweeeeee'

Instagram

De gekke brillen werden al snel online opgepikt en ondertussen zijn er al meer dan 3.000 snelle plangafoto's op Instagram gezet. Ook BN'ers hebben het inmiddels te pakken en zetten leuke foto's met een gek montuurtje online.

Visagiste en haarstyliste Xelly Cabeau van Kasbergen, (het kindje van) schaatser Kjeld Nuis en blogger Vera Camilla doen mee met de trend:

Iedereen kan wel stoppen want deze man heeft de aller aller Aller snelste planga #snelleplanga @maradonnie 😎 en nu naar de dierentuin!

8,217 Likes, 367 Comments - Kjeld Nuis (@kjeldnuis) on Instagram: "Iedereen kan wel stoppen want deze man heeft de aller aller Aller snelste planga #snelleplanga..."

Dus ik denk dat ik er super jaren 50 en helemaal Audrey Hepburn uitzie met deze zonnebril, zegt Jeffrey: 'je lijkt op @eenhoornjoost' 👍 #snelleplanga

10.9k Likes, 133 Comments - Vera Camilla (@veracamilla) on Instagram: "Dus ik denk dat ik er super jaren 50 en helemaal Audrey Hepburn uitzie met deze zonnebril, zegt..."

Snelle broeders #snelleplanga

81 Likes, 13 Comments - Daveyyy (@davey9.7) on Instagram: "Snelle broeders #snelleplanga"

Hoe snel is deze op Plangaschaal 1 tot 10? 🕶🚀 #linkinbio #snelleplangabestellen #snelleplanga #vlotmontuurtje

0 Likes, 1 Comments - GRATIS VERZENDING OUWE (@zeervlotmontuurtje.ig) on Instagram: "Hoe snel is deze op Plangaschaal 1 tot 10? 🕶🚀 #linkinbio #snelleplangabestellen #snelleplanga..."

🚀 @pieterkleinjan #snelleplanga

219 Likes, 4 Comments - @snelleplangas on Instagram: "🚀 @pieterkleinjan #snelleplanga"

#snelleplanga @maradonnie

43 Likes, 5 Comments - Manny Huntelaar (@mjhuntelaar) on Instagram: "#snelleplanga @maradonnie"

  1. Miljuschka reageert op plussize-ophef: ‘Dames, show alles wat je hebt’

    Miljuschka reageert op plussize-op­hef: ‘Dames, show alles wat je hebt’

    Miljuschka Witzenhausen(34) heeft gisteren in een openhartig bericht gereageerd op de ophef die is ontstaan nadat ze zichzelf een plussize-model noemde. De bak-koningin vindt het zelf ook maar vreemd dat dames met maat 40 al als ‘vol’ worden gezien. Toch hoopt ze dat haar volgers zich niet gek laten maken door dat gegeven. ‘In dat pashokje zijn we allemaal gelijk en valt er niks op te poetsen, terwijl er op de muur de perfecte influencer prijkt.’
  2. Daniel ‘Harry Potter’ Radcliffe in tranen na lezen zelfmoordbriefje overgrootvader

    Daniel ‘Harry Potter’ Radcliffe in tranen na lezen zelfmoord­brief­je overgroot­va­der

    Daniel Radcliffe is in tranen uitgebarsten tijdens het lezen van het zelfmoordbriefje van zijn overgrootvader. Het papiertje werd de Harry Potter-acteur voorgeschoteld tijdens het BBC-programma Who Do You Think You Are?, dat de roots van de gasten onderzoekt. Radcliffes overgrootvader kwam een grote roof op zijn juwelenwinkel niet meer te boven, helemaal toen de man werd beschuldigd van het willen oplichten van de verzekering, omdat ,,Joden dat wel vaker doen’’.