Volledig scherm
Lotte Wolf © Yoram Otten

Sommelier Lotte Wolf (32) overleden

Sommelier Lotte Wolf is op 32-jarige leeftijd onverwachts overleden. Dat heeft het Amsterdamse restaurant Bridges bekendgemaakt.

Wolf, in 1985 geboren in Hilversum, was wine director bij hotel The Grand en restaurant Bridges in Amsterdam. Ze kreeg er carte blanche om de wijnkaart helemaal naar eigen smaak in te richten. Door restaurantgids Gault Millau werd ze uitgeroepen tot Meest Talentvolle Sommelier van 2013. 

Ze had al een behoorlijke carrière achter de rug. Op haar achttiende ontdekte ze haar droombaan. Ze begon zonder ervaring in de horeca en werd de jongste en eerste vrouwelijke sommelier in verschillende toprestaurants, zoals Fifteen van Jamie Oliver en het Haagse Seinpost.

Daarna werkte ze zes jaar als hoofdsommelier bij het inmiddels gesloten driesterrenrestaurant Oud Sluis in Zeeland, onder de leiding van chef Sergio Herman.

In het Swartland, in Zuid-Afrika, maakte ze haar eigen wijn onder het label 'Lotte Wolf: Touch of Dutch', die ze dit voorjaar presenteerde.

Regenlaarzen in de wijngaard
In 2015 vertelde ze in een interview met Het Parool gepassioneerd over haar vak. "Het is grappig en ook een beetje gek dat het vak van sommelier zo'n snobistisch imago heeft, want goedbeschouwd zijn de meesten van ons vooral best wel nerds."

"We lezen scheikundige boeken voor het slapen gaan. We appen elkaar nieuwe, obscure vondsten, we houden van geeky spelletjes en troeven elkaar waar het maar kan af met gekke feitjes."

"Ik ben net zo gelukkig als ik op regenlaarzen in de wijngaard sta, als wanneer ik in mijn pakje in het restaurant ben. Mensen kijken soms niet verder dan de fles en het etiket, maar juist het landbouwproces maakt het allemaal zo machtig interessant. Het verschil tussen verschillende oogsten, verschillende oogsttijden, tussen verschillende hèllingen waarop de planten staan, kan gigantisch zijn."

'Uitgaan van je eigen smaak'
"Voor mij is bijblijven en het hebben van veel kennis de enige manier om echt je mannetje te kunnen staan. Ik wil graag de uitzondering op de regel serveren, maar om dat te kunnen doen, moet ik wel eerst de regel kennen. Je moet je verdiepen en zelf op zoek gaan, anders blijf je ook altijd afhankelijk van je importeurs." 

"Smaken zijn niet zwart-wit. Je kunt van alles leren over het proeven van wijn, en over hoe je die vervolgens categoriseert, en daarmee kun je zo ver gaan als je wil. Extra kennis kan je wel helpen daar zelfverzekerder over te worden, maar je moet vooral uitgaan van jezelf en van je eigen smaak."

Dierbare collega
In een bericht op Facebook schrijft restaurant Bridges: "Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het plotseling overlijden van onze dierbare collega Lotte Wolf. Wij zullen haar als mens en als vakvrouw enorm gaan missen. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar haar familie en dierbaren. Wij wensen hen veel sterkte bij het dragen van dit enorme verlies."

Lees ook: Lotte Wolf (1985-2018): vinoloog met een rebels karakter