Volledig scherm
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake en Gouverneur Theo Bovens presenteren namens de gemeente Limburg een bidbook op basis waarvan Maastricht het Eurovisie Songfestival van volgend jaar hoopt binnen te halen. © ANP Kippa

‘Songfestival-steden’ bieden bidbook aan: geheide afvallers krijgen nog deze maand nieuws

De vijf steden die nog in de race zijn voor het Eurovisie Songfestival 2020 boden vanochtend, na weken werk, hun ‘bidbook’ op het Mediapark in Hilversum aan NPO-baas Shula Rijxman aan. Het comité gaat de plannen nu bestuderen: de steden die geen echte kans maken, krijgen dat deze maand nog te horen.

Het Songfestivalcomité wil alleen op werkbezoek bij de kandidaatsteden die ‘hebben wat nodig is’ voor de organisatie van het internationale megafestijn. Begin augustus vinden die bezoeken plaats, ergens in de laatste twee weken van augustus wordt bekendgemaakt wáár het Eurovisie Songfestival gehouden zal worden. Eerder leek het erop dat alle kandidaatsteden tot diep in augustus in spanning zouden blijven. Rotterdam en Maastricht lijken vooralsnog topfavoriet.  

,,Wij gaan zo meteen hier achter bij de NPO in een zaaltje eens heel goed naar de bidbooks kijken. En als ik de bidbooks zo zie denk ik dat we daar niet voor het avondeten klaar mee zijn, dus het zal ook de komende dagen en volgende week nog tijd van ons vragen”, aldus uitvoerend producent Sietse Bakker.

Bakker benadrukt dat een aantal punten zwaar weegt in de beoordeling. ,,Je produceert misschien wel de meest complexe tv-show wereldwijd”, legt hij uit. ,,Belangrijk is dat je een locatie hebt waar je de ruimte hebt om dat te doen. En vervolgens de stad zelf: heb je de hotelkamers en kun je het logistiek aan om niet alleen de bezoekers maar ook allerlei andere mensen die het aantrekt in de binnenstad te laten logeren?”

Geld

Tevens zal de stad of regio ook met geld over de brug moeten komen. ,,De stad zelf is de grote winnaar. Die gaat er jarenlang van profiteren”, schetst Bakker. ,,Tienduizenden mensen gaan geld uitgeven in die stad. De stad gaat heel veel persaandacht krijgen. Dan past het ook dat de rekening niet alleen bij de NPO komt te liggen maar ook dat de stad meebetaalt aan zo’n evenement.”

De stad die het Songfestival mag huisvesten ziet bovendien zijn naam overal terug: net als het Eurovisie afgelopen mei in het Israëlische Tel Aviv komt de stadsnaam in het logo van het Eurovision Songcontest te staan.

Vanochtend werd ook duidelijk dat de NPO de presentatie waarschijnlijk overlaat uit mensen uit de eigen gelederen. Er is genoeg presentatietalent, vissen in de vijver bij de commerciële buren is niet nodig. 

Intiem

Sommige steden, zoals Maastricht, pakten vanochtend groots uit. De hoofdstad van Limburg kwam met een hele bus, inclusief Limburgse band. Onder andere burgemeester Annemarie Penn-te Strake was erbij. Maastricht gaat voor een intiem festival. ,,Het is een compacte stad en het is er heel intiem", zei ze. Bovendien heeft de stad saamhorigheid en creativiteit hoog in het vaandel en de stad kan volgens de burgemeester leveren wat er gevraagd wordt.

Ook Arnhem heeft een zware bestuurlijke delegatie: burgemeester Ahmed Marcouch nam de moeite voor deze korte ceremonie zijn gezicht te laten zien. Arnhem heeft Vitesse bereid gevonden om uit te wijken voor het Eurovisie, zodat het GelreDome kan worden gebruikt.

De Rotterdamse delegatie maakte van alle kandidaten de minste tamtam. De wethouder Said Kasmi en zijn mede-Rotterdammers droegen slechts een zwart-groen-witte sjaal met daarop Rotterdam: Make it happen. ,,We maken er een groots feest van waarop iedereen welkom is.” Den Bosch bood in ieder geval hét gebakje van de stad aan: Rijxman en de haren worden op een overheerlijke, versie van een Bossche Bol getrakteerd. Het moet een Brabants feest worden, getuige ook de slogan: Douze de groeten uit Brabant

Fietskoerier

Utrecht maakt er, zo op papier, het minste werk van: de stad stuurt dus alleen die fietskoerier op pad. Voor de Utrechtse delegatie is door de NPO op voorhand dan ook geen tijd ingepland, maar de fietskoerier mocht zojuist wel het bidbook overhandigen. Omdat de Jaarbeurs te laag is, is nu het plan om het festijn in een tent te houden náást de Jaarbeurs.

Dit liveblog is gesloten, lees hieronder alle ontwikkelingen terug.

  1. BN’ers storten zich massaal op viral challenge van Dolly Parton
    Social media challenge

    BN’ers storten zich massaal op viral challenge van Dolly Parton

    Dolly Parton plaatste gisteren een viertal foto’s van zichzelf waarmee ze de wijze waarop mensen zich op elk sociale media-kanaal weer anders profileren op de hak neemt. ,,Get a woman who can do it all!’’, aldus de 74-jarige countryzangeres, die er vervolgens viral mee ging. Ellen DeGeneres en andere sterren volgden al snel haar voorbeeld. Ook bekend Nederland doet nu een duit in het zakje, wat leidt tot een bonte verzameling hilarische foto’s. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.