Volledig scherm
Halina Reijn. © ANP Kippa

Speelfilm Instinct van Halina Reijn voor Nederland naar Oscars

videoInstinct, de debuutfilm van regisseur Halina Reijn, is dit jaar geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen bij de Oscars. De film wordt ingezonden als kandidaat in de categorie beste buitenlandse speelfilm. Dat heeft filminstituut Eye, die de selectie organiseert, vandaag bekendgemaakt.

De psychologische thriller vertelt over een psychologe (Carice van Houten) die gevoelens ontwikkelt voor een tbs-patiënt (Marwan Kenzari) die zij behandelt. De film beleefde in augustus de wereldpremière op het Locarno Film Festival en werd daar bekroond met de Variety Piazza Grande Award. De Noord-Amerikaanse première vindt komend weekend tijdens het Toronto International Film Festival.

In Nederland opent Instinct op 27 september de 39ste editie van het Nederlands Film Festival en is aansluitend te zien in de bioscoop. Half januari wordt bekendgemaakt wie de vijf genomineerden zijn in de categorie beste buitenlandse film. De laatste Nederlandse nominatie in deze categorie was De Tweeling in 2004. De laatste maal dat Nederland het beeldje daadwerkelijk won, was in 1998 voor Karakter van Mike van Diem.

Bekijk hieronder de trailer van de debuutfilm van regisseur Halina Reijn: 

  1. Vitiligomodel Winnie Harlow onder vuur na klaagzang over vliegreis tussen gewone passagiers

    Vitiligomo­del Winnie Harlow onder vuur na klaagzang over vliegreis tussen gewone passagiers

    Het Canadees-Jamaicaanse supermodel Winnie Harlow (25), wereldberoemd sinds ze met haar opvallende huidaandoening vitiligo (depigmentatie) meedeed aan America's Next Top Model, heeft een golf kritiek over zich heen gekregen nadat ze op sociale media had geklaagd over een vliegtripje. Ze moest daarbij tussen ‘gewone’ economy class-passagiers zitten. ‘Ik vlieg altijd business class en ben dit totaal niet gewend.’