Volledig scherm
Saving Private Ryan. © PR

Spielberg kaskrakers bereiken $10 miljard grens: dit zijn z'n 5 beste films en z'n 5 flops

videoSteven Spielberg is met een totale opbrengst van zijn films met 10 miljard dollar de succesvolste filmregisseur aller tijden. Filmredacteur Ab Zagt houdt zijn beste en minder geslaagde werk tegen het licht.

De beste films:

1. E.T.

Het meest aaibare ruimtereizen aller tijden steelt nog steeds de harten van iedereen. Tijdloos meesterwerk.

2. Jaws

Een van de meest angstaanjagende films ooit gemaakt. Vol klassieke momenten en dialogen. 'We need a bigger boat.'

3. Close Encounters of The Third Kind

Een familiefilm vermomd als een wetenschappelijk experiment. De scenes met de buitenaardse wezens zijn nog steeds niet verjaard. De muziek van John Williams deed de rest.

4. Saving Private Ryan

Een van de beste anti-oorlogsfilms ooit gemaakt. De film leidde tot een vruchtbare samenwerking tussen Spielberg en hoofdrolspeler Tom Hanks.

5. Duel

Met deze achtervolgingsfilm bewees Spielberg als prille twintiger al zijn klasse. Nog niets aan impact verloren.

Spielberg maakte ook flops. Zijn pijnlijkste missers waren:

1. De Grote Vriendelijke Reus

De verfilming van het gelijknamige verhaal van Roald Dahl miste vertedering en spanning. De film haalde niet het niveau van het boek.

2. 1941

De eerste misser van Spielberg. De komedie over een Japanse invasie van Amerika werd niet als geestig ervaren. De film sloeg door naar de verkeerde kant.

3. Hook

Een eigen versie van het Peter Pan leek gesneden koek voor Spielberg, maar de film met een verkeerd gecaste Robin Williams sloeg de plank volledig mis. Ook Dustin Hoffman voldeed niet.

4. Always

Ondanks de aanwezigheid van Audrey Hepburn viel deze film over eeuwige liefde volledig door de mand. Spielberg is niet sterk in liefdesverhalen.

5. Amistad

Het slavendrama was te zwaar op de hand om een groot publiek aan te spreken. Een van de minder geslaagde serieuze films van Spielberg.

  1. President Zuid-Korea: Onderzoek K-Pop-schandaal rond Big Bang-lid Seungri

    President Zuid-Ko­rea: Onderzoek K-Pop-schan­daal rond Big Bang-lid Seungri

    De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil een onderzoek naar het seks- en corruptieschandaal waar een grote K-Pop-ster bij betrokken is. Rond het onderzoek naar Seungri, een voormalig lid van de band Big Bang, zijn volgens de president aanwijzingen van wijdverbreide corruptie onder politie- en belastingmedewerkers naar voren gekomen. President Moon omschrijft de aanwijzingen als ‘schokkend als ze waar zijn’.