Volledig scherm
PREMIUM
Stephen King - Amerrican horror writer, born 1947. Caricatured as a skeleton. © Hollandse Hoogte / Lebrecht Music + Arts

'Stephen King! Zorg dat je niks over Trump zegt'

InterviewHorrorkoning en Trump-criticus Stephen King schreef zijn nieuwste boek samen met zoon Owen. Het gaat over een wereld zonder vrouwen. ,,De waarheid vertellen met fictie, dat is belangrijker dan ooit."

Volledig scherm
Omslag van het boek Schone Slaapsters van Stephen en Owen King. © rv

Zijn vrouw belde hem nog, op de ochtend dat hij in het kantoor van zijn uitgever in New York journalisten ontvangt voor een zeldzaam interview. ,,Stephen King!'', brieste ze door de telefoon. Zijn volledige naam gebruikt ze alleen als het heel belangrijk is. ,,Zeg alsjeblieft niets over Donald Trump.'' Het moest over het boek gaan, vond ze. Maar de bestsellerauteur kan het niet laten, als hij met zoon Owen spreekt over hun horrorverhaal Schone Slaapsters.

King vertelt hoe hij als een van de meest geslaagde schrijvers ter wereld kon verdragen dat iemand anders - zijn zoon - zijn teksten herschreef, en zegt: ,,Hoe succesvoller je bent, des te gevaarlijker dat is. Je krijgt de macht om te zeggen:je moet het op mijn manier doen, ik luister niet naar je kritiek. We hebben een bepaald persoon met veel macht in de politiek die zo'n houding heeft. Maar hoe succesvoller je bent, hoe belangrijker het juist is om je oren open te houden.''

King ontpopte zich op zijn door bijna 4 miljoen mensen gevolgde twitteraccount tot een uitgesproken criticus van de Amerikaanse president. ,,Mijn nieuwste horrorverhaal: er was eens een man genaamd Donald Trump, en hij stelde zich kandidaat voor het presidentschap. Sommige mensen wilden dat hij won'', spotte hij op het hoogtepunt van de campagne. Het zit de Amerikaanse president zo dwars, dat hij de horrorkoning blokkeerde op Twitter.