Volledig scherm

Subtiele film Brooklyn schuurt niet, maar behaagt

filmrecensieHaar verleden laat ze achter in Ierland, maar haar toekomst ligt in Amerika. Voor de jonge Ierse immigrante Eilis, die in de jaren '50 naar New York emigreert, liggen de mogelijkheden voor het opscheppen. Althans, dat is haar stille hoop.

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Brooklyn

Thuis had zij het niet slecht, maar het verstikkende milieu in haar Ierse dorp waar iedereen alles van elkaar weet, laat zij graag achter zich.
Brooklyn, gebaseerd op de roman van Colm Toibin, blinkt niet uit door originaliteit. De filmbewerking van succesauteur Nick Hornby zoekt het drama niet in de grote gebaren.

Eilis (grandioos onbevangen vertolkt door Saoirse Ronan, die voor deze vertolking een Oscarnominatie kreeg) gaat het redelijk voor de wind. Ze laat een vriendje achter, krijgt in New York een nieuwe verloofde (van Italiaanse origine), maar verder valt het drama wel mee. Op geen moment wordt Brooklyn een film die schuurt, maar het is een behaaglijk portret van een optimistische vrouw, aan wie de kijker alle geluk van de wereld toewenst. Dat mag ook wel een keer.

Regie: John Crowley. Hoofdrollen: Saoirse Ronan, Julie Walters en Jim Broadbent.