Volledig scherm
© Marvel Studios

'Superheldenfilm Black Panther gaat in Amerika records breken'

De superheldenfilm Black Panther gaat dit weekend mogelijk alle records breken in de VS. Dat voorspellen analisten in diverse Amerikaanse vakbladen. Op basis van de bizarre voorverkoopcijfers wordt geschat dat de film in de eerste twee dagen 150 miljoen dollar gaat opbrengen. Nog nooit eerder werden voor een bioscooptitel over een superheld zoveel tickets van tevoren verkocht.

De film over het beroemde Marvelpersonage geldt nu al als een mijlpaal omdat de cast vrijwel geheel uit donkere acteurs bestaat. Bovendien prijzen critici het onderliggende sociaal-kritische commentaar in het verhaal. De Amerikaanse media hebben Black Panther om die redenen al uitgeroepen tot 'een fenomeen'.
De laatste jaren was er veel kritiek op Hollywood omdat er te weinig donkere acteurs zouden worden gecast. Ook werd de filmsector 'whitewashing' verweten, oftewel het casten van blanke acteurs als donkere en Aziatische en latino personages.

Oude vijand

De film staat (op de slotscène na) los van de andere Marvel- en vertelt over T'Challa (Chadwick Boseman), die na de dood van zijn vader terugkeert naar het Afrikaanse land Wakanda om zijn rechtmatige plek als koning in te nemen. Een oude vijand stelt echter ook recht te hebben op de troon, een claim waarmee het voortbestaan van de wereld in gevaar dreigt te komen.

De superheldenfilm is gemaakt door de jonge regisseur Ryan Coogler, die eerder veelgeprezen drama's als Fruitvale Station en Creed afleverde. De hoofdrollen naast Boseman worden vertolkt door Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Angela Bassett, Andy Serkis en Martin Freeman. Black Panther draait vanaf donderdag ook in de Nederlandse bioscopen.

  1. Waylon in DWDD: slim opwarmertje Songfestival of ordinaire reclamestunt?
    PREMIUM

    Waylon in DWDD: slim opwarmertje Songfestival of ordinaire reclamestunt?

    Het blijft merkwaardig: Waylon speelt vanaf vanavond een week lang potentiële Songfestivalnummers in De Wereld Draait Door (DWDD), maar de keuze voor hét nummer is allang gemaakt. Wat is het doel van een dagelijks optreden (tot en met donderdag) in het kader van het aanstaande liedjesspektakel in Lissabon, als de mening van het publiek toch geen enkele rol speelt? Is hier sprake van ordinaire Waylon-promotie en mag dat wel bij de publieke omroep?