Volledig scherm
© KRO-NCRV

'Superzeikerds' schakelen Rijdende Rechter in om vallende blaadjes

Een stel dat tot waanzin wordt gedreven door vallende blaadjes van twee Noorse esdoorns in de buurt van hun huis, zorgde voor hilariteit en verbazing bij de kijkers van De Rijdende Rechter. Gisteravond zagen 1,3 miljoen mensen hoe rechter John Reid moest bemiddelen tussen Tonny en Helma Wijering en de gemeente Losser.

Volledig scherm
Tonny en Helma wijzen de boosdoeners aan. © KRO-NCRV

Naast de woning van de Wijerings ligt een groenstrook met daarin twee enorme esdoorns, die 25 jaar geleden door de gemeente direct naast hun perceel werd aangelegd. Nu de bomen zijn gegroeid, ervaren Tonny en Helma overlast van de vallende blaadjes, omdat de bomen te dicht op de erfgrens staan. Ze eisen dat de gemeente de bomen kapt. Rijdende Rechter John Reid zocht de zaak tot op de bodem uit.

,,Afvallende takken, mosvorming waardoor het glad wordt, de wortels die de bestrating omhoog drukken, de dakgoten liggen tjokvol en op het platte dak is het nog erger. Dat ben ik beu. Die bomen moeten weg!'' verzuchtte Tonny. Zijn vrouw Helma is tijdens het ramen lappen angstig dat ze uitglijdt over het gladde mos.

Bonsaiboompjes

Samen met de groendiensten van de gemeente, die ter tegemoetkoming een aantal takken van de esdoorns snoeiden, keek het stel naar de boosdoeners. De bomen werden in 1992 geplant. Op verzoek van de Wijerings werd de groenstrook dichter bij het huis geplaatst dan gebruikelijk is. Tonny en Helma realiseerden zich toen naar eigen zeggen niet hoe het er jaren later bij zou staan. Ze zijn geïrriteerd over het oordeel van de gemeente: ,,Ze namen het niet serieus en zeiden: We kunnen Losser niet gaan vol zetten met bonsaiboompjes.''

Twitteraars reageerden tijdens de uitzending massaal verbolgen op de twee. ,,Wat heb je toch een mooi leven als je grootste zorgen de blaadjes tussen de steentjes op je patio zijn'', liet iemand weten. Een ander had advies voor Helma: ,,Beste mevrouw Wijering, mos kun je bestrijden met azijn. En het zou mij niet verbazen als u dat volop in huis heeft.'' 

,,Het Superzeikgenootschap uit Losser is weer bij elkaar gekomen. Bladeren in de tuin, deze mensen hebben hun hele leven nog niets meegemaakt'', concludeerde een andere kijker.

Quote

Ze zeiden: We kunnen Losser niet gaan vol zetten met bonsaiboom­pjes

Tonny

Hakbijlen

Rechter Reid oordeelde, na het inschakelen van een boomdeskundige, in het voordeel van de gemeente Losser. De bomen staan te dicht op de erfgrens, maar dat is 'niet voldoende om de gemeente met hakbijlen eropuit te sturen'. De vordering bleek verjaard: ,,U heeft de gemeente zelf verzocht om de groenstrook en het trottoir om te draaien, waardoor de bomen dichter bij uw woning kwamen te staan'', richtte hij zich tot Tonny en Helma. ,,Bovendien heeft u uw aanbouw onder de kruin van de boom gebouwd, dus overhangende takken zijn niet te voorkomen.''

Het stel reageerde teleurgesteld. ,,Maar het is niet anders.'' 90 procent van de kijkers was het eens met de uitspraak van de rechter.

Volledig scherm
© KRO-NCRV
Volledig scherm
© KRO-NCRV