Volledig scherm
© Brunopress

Sylvana bindt met nieuw tv-format strijd aan tegen racisme

Sylvana Simons gaat een tv-programma maken waarin alle facetten van racisme centraal staan. De 44-jarige presentatrice is daarover in gesprek met producenten. Welke omroep het nieuwe format gaat uitzenden is nog niet duidelijk. ,,Het gaat me niet om de kijkcijfers, maar het medium televisie heeft een dermate groot bereik dat het uitermate geschikt is om racisme bij een breed publiek onder de aandacht te brengen''.

Quote

In politiek Den Haag wordt nog te weinig over racisme gesproken

Sylvana Simons
Volledig scherm
Sylvana bij DWDD © DWDD

Dat het onderwerp racisme haar als donkere vrouw aan het hart gaat is zo langzamerhand wel duidelijk. Recent liet ze op televisie horen dat ze zich niet alleen in de problematiek heeft verdiept, maar het ook in de Nederlandse samenleving meer bespreekbaar wil maken. 

In het televisieprogramma De Wereld Draait Door kreeg Sylvana gisteravond podium om te betogen dat men normaal tegen elkaar moet praten en met elkaar om moet gaan. ,,Ik heb gisteravond een voorzet gegeven voor Nederland, zodat de strijd tegen racisme breed opgepakt kan worden'', vertelt de powerwoman aan het AD.

Fatsoen
Het is voor Sylvana belangrijk dat het normaal wordt dat iedereen hetzelfde zal gaan denken over de medemens en elkaar met fatsoen behandelt. Dat is een rol die voor iedereen is weggelegd, niet alleen voor Sylvana.  ,,Ik wil niet de heldenrol op mij nemen, want het gaat ons allemaal aan. Ik wil dat mijn verhaal mensen inspireert er op dezelfde manier over te denken. Begrijp me niet verkeerd, ik wil vooral geen vingertjes wijzen naar 'racisten', maar het gaat erom hoe we er met z'n allen mee omgaan''.

Haar verschijning, gisteren bij DWDD, volgde op haar aanwezigheid vorige week in hetzelfde programma. Als tafeldame van Matthijs vroeg ze aan gast Martin Simek waarom hij de term 'zwartjes' gebruikte. Ze zou volgens Twitteraars met die vraag te overdreven hebben gereageerd, een goed verhaal van Martin hebben onderbroken en een onderwerp hebben aangewakkerd wat, aldus reacties op social media, geen issue in Nederland zou zijn.

Moreel leiderschap
Na de uitzending van gisteravond draaide Twitter wederom overuren over het betoog van de presentatrice, velen laaiend enthousiast over de frisse visie. Ook politicus en eurocommissaris Frans Timmermans stak haar een hart onder de riem. Fijn, vindt Sylvana, want hij is een publiek persoon. ,,Maar daarmee wordt ook duidelijk dat in politiek Den Haag weinig wordt gesproken over racisme''. 

Ze mist moreel leiderschap. ,,Iemand in de politiek moet zeggen dat we het niet meer accepteren dat mensen op een vervelende manier met elkaar omgaan. Er moeten maatschappelijke afspraken komen, net zoals we ooit hebben besloten niet meer te roken in de buurt van een baby of hebben afgesproken verstandelijk gehandicapten geen 'mongooltjes' te noemen. Kortom, over racisme zijn we als Nederlandse samenleving nog lang niet uitgesproken''.