Volledig scherm
Sylvie Meis © ANP

Sylvie Meis verliest zaak tegen Chinese producent van zweetabsorberende slips

Zakenvrouw en lingeriemodel Sylvie Meis (40) heeft bakzeil gehaald in een zaak die ze had aangespannen tegen een Chinese producent van inlegzooltjes en zweetabsorberende slips en sokken. Ondernemer Tongyu Zhang wilde zijn kledinglijn SusyMei in Europa registreren, maar Meis was daar niet gecharmeerd van omdat de merknaam volgens haar te veel lijkt op haar eigen naam.

De in het Duitse Hamburg wonende Sylvie Meis liet het Europese merkenbureau EUIPO - dat belast is met de registratie van merken binnen de Europese Unie - uitzoeken of SusyMei hier als merk kan worden tegengehouden. Meis, die onder haar eigen naam onder meer ondermode, zwemkleding en zonnebrillen op de markt brengt, zou absoluut niet geassocieerd willen worden met de innovatieve slips van Chinese makelij. 

Sylvie heeft via haar bedrijf Meis Enterprise een officiële Europese registratie van haar voor- en achternaam. Volgens het Nederlandse adviesbureau Chiever, dat schrijft over merken en bemiddelt bij registraties en bescherming van merken, kan de blondine onder haar naam niet alleen brillen en kleding op de markt brengen maar ook koffiemachines, kerstversieringen en zelfs keukengerei. Meis zou niet zitten te wachten op SusyMei: een merk dat bijna hetzelfde klinkt als ‘Sylvie Meis’. 

Onderzoek door EUIPO heeft echter aangetoond dat de Chinese ondernemer probleemloos zijn merk in Europa kan registreren. Volgens het merkenbureau lijkt Mei weliswaar op Meis, maar is de totaalindruk die beide merken geven totaal verschillend. ,,Het publiek zal het merk Sylvie Meis vooral associëren met Sylvie Meis, terwijl Susy Mei duidelijk naar een andere persoon verwijst”, zo luidt het oordeel van de EUIPO. Chiever vindt de uitspraak van het bureau over SusyMei en Sylvie Meis goed nieuws voor mensen die gebruikmaken van de zooltjes en absorberende slips. ,,Die blijven in Europa gewoon onder de naam SusyMei verkrijgbaar.”