Siemon de Jong in De Geknipte Gast.
Volledig scherm
Siemon de Jong in De Geknipte Gast. © BNNVARA

Taartenbakker ‘Abel’ kampt met burn-out: ‘En het gaat nooit meer over’

Siemon de Jong, bekend van het kinderprogramma De Taarten van Abel, kampt met een burn-out. Dat vertelde hij vanavond in een openhartig gesprek met Özcan Akyol in De Geknipte Gast. ,,Ik zeg altijd: ik ben burn-out en het gaat nooit meer over. Zonder dramatisch te willen zijn.”

De taartenbakker nam vanavond plaats in de kappersstoel van Akyol om bijgeknipt te worden. Hoewel de conversatie tussen de twee eerst over koetjes en kalfjes ging  - ‘Ik wil graag een pornosnor proberen’ -  nam het gesprek al snel een serieuzere wending. De Jong vertelde over zijn wilde leven in Amsterdam en hoe hij de liefde vond bij zijn vriend, die in Groningen woont.

Quote

Vroeger wilde ik overal eropuit. Dat trek ik allemaal niet meer

Siemon de Jong

De drukte van de banketbakkerij zorgde ervoor dat De Jong zijn pand besloot te verhuren omdat het hem uiteindelijk teveel werd. ,,Helemaal moe en op, geen zin meer’’, legde hij uit aan Akyol. Er komt wel een nieuw seizoen van Taarten van Abel, maar ondertussen zoekt De Jong de rust op bij zijn vriend in Groningen. ,,Ik ben nu lekker veel buiten en op de boerderij. Lekker een ander leven.”

De Jong vertelt dat hij niet per se is gevlucht voor Amsterdam, maar geeft wel toe te veel hooi op zijn vork te hebben genomen. ,,Ik heb mezelf gewoon teveel in de uitverkoop gezet. Ik had een drukke zaak, tv erbij, gevoelsmens, dus altijd iedereen helpen enzo.” En dan doet hij uit de doeken te kampen met een burn-out. ,,Ik zeg altijd: ik ben burn-out en het gaat nooit meer over. Zonder dramatisch te willen zijn.”

Energie

Ook zijn rol als bekende taartenbakker heeft zijn tol geëist, zo vervolgt De Jong. ,,Dat vergt best veel energie ook. Ik speel mezelf in Abel, en dan komen die mensen naar je toe, en kinderen helemaal idolaat. Ik ben een beetje bang geworden van mensen.” Daar haakte Akyol nieuwsgierig op in. ,,Bang geworden van mensen?”, waarop De Jong zichzelf corrigeerde: ,,Tenminste, minder. Ik wil minder. Vroeger ging ik overal eropuit. Dat trek ik allemaal niet meer.”

De taartenbakker komt aan het eind van de aflevering tot de conclusie dat hij - in tegenstelling tot wat hij vroeger dacht - blij wordt van ‘het simpele leven’. ,,Mooi, toch?”