Tachtig jaar Superman: de superheld waar het állemaal mee begon

videoSuperman is jarig. De superheld der superhelden wordt dit jaar tachtig. En dat mogen we, ondanks zijn eeuwige jeugd, met recht vieren. Want niets ten nadele van al die andere superhelden, maar het begon ooit állemaal bij Superman. 

Volledig scherm
© illustratie Mark Reijntjens

Leuk feitje: de grote superheld begon ooit een stuk minder super. Begin jaren dertig creëerden twee Amerikaans scholieren een vrij onooglijke kale slechterik met paranormale gaven. 'Super-Man' heette hij. De kale schurk hield niet lang stand en kreeg in 1938 een radicale make-over én een nieuwe identiteit. Super-Man werd Superman. Een journalist met superkrachten, als klein jongetje gered van planeet  Krypton. Bij zijn nieuwe karakter hoorde ook een nieuw pak: strak, blauw, met een rood onderbroekje óver de broek, een wapperende cape en een kenmerkend supermanlogo op de borst. Superman werd direct een hit. 

Het rode onderbroekje heeft hij al die jaren aangehouden, zijn superpowers zijn  daarentegen aan nogal wat verandering onderhevig geweest. ,,Oorspronkelijk kon Superman vooral ver springen", vertelt schrijver en stripexpert Michael Minneboo. ,,In de loop der jaren werd hij steeds krachtiger, totdat hij zelfs de aarde kon terugdraaien. Daarmee werd hij opeens machtiger dan God. Niet slim, want een onoverwinnelijke held is saai. Dat hebben ze inmiddels teruggedraaid."

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (54%)
  • Maan - Ik kom eraan (15%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (20%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (7%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (4%)
25217 stemmen