Volledig scherm
Steve Carrell. © anp

The Interview geschrapt: N-Korea achter hack Sony

De schrik zit er goed in onder de filmmakers in Hollywood na de terreurdreiging rond de komst van The Interview. Filmmaatschappij New Regency heeft de plannen voor een thriller die zich in Noord-Korea afspeelt, geschrapt. Noord-Korea zit achter het hacken van de computers van Sony.

Dat hebben anonieme bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd tegen Amerikaanse media. "We hebben een link gevonden met de Noord-Koreaanse overheid", liet een functionaris weten.

De inlichtingendiensten houden rekening met twee scenario's. Aan de ene kant hebben ze een Noord-Koreaanse groep op het oog die zich bezighoudt met cybersecurity. Ze verdenken leden van het zogenoemde Bureau 121. Een andere mogelijkheid is dat de hackers niet vanuit Noord-Korea te werk gingen, maar dat ze werkten in opdracht van de Noord-Koreaanse overheid.

Aanval
De systemen van Sony werden eind november aangevallen. Sindsdien werden films en informatie van het bedrijf gelekt. De hackersgroep werd al gelinkt aan Noord-Korea die sinds het aankondigen de door Sony geproduceerde film The Interview fel protesteerde tegen de komedie vol grappen over de dictatuur.

In oktober was de filmmaatschappij begonnen met het ontwikkelen van de film die Noord-Korea als decor heeft voor een thriller. Gore Verbinski zou de film regisseren en Steve Carell zou de hoofdrol gaan spelen.

Bronnen melden dat onder de huidige omstandigheden het onlogisch is de plannen door te zetten. Fox zou de film niet willen distribueren. De filmmaatschappij werkt inmiddels aan andere films met Verbinski aan het roer.

De komende tijd zal daarom gefocust worden op onder meer de film A Cure For Wellness, een horrorfilm. Steve Carell reageerde op Twitter teleurgesteld op de terugtrekking van de Seth Rogen-komedie The Interview: 'Een verdrietige dag voor creativiteit. Angst eet de ziel.'

Reacties
Sterren hebben via Twitter inmiddels met verbazing gereageerd op het terugtrekken van de film. "Een verdrietige dag voor creativiteit. Angst eet de ziel", schrijft acteur Steve Carell. "De slechteriken hebben gewonnen", zegt Mia Farrow. Jimmy Kimmel bekritiseerde op zijn beurt de actie van Sony fel: "Een on-Amerikaanse laffe daad dat terrorisme valideert en een angstaanjagende voorbode is."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

  • Lidl (20%)
  • AH (4%)
  • Jumbo (31%)
  • Plus (10%)
  • Calvé pindakaas (8%)
  • Heineken (3%)
  • Staatsloterij (15%)
  • Dierenbescherming (6%)
  • Nationaal Comité 4 en 5 mei (2%)
  • McDonald's (2%)
37965 stemmen