Volledig scherm
Meghan Markle en prins Harry © AP

Thomas Markle: ik loog tegen prins Harry en kapte telefoongesprek af

Thomas Markle, de vader van Meghan, geeft toe dat hij tegen zijn dochter en haar man prins Harry heeft gelogen over zijn medewerking aan paparazzifoto's. Toen de Britse royal hem in een telefoongesprek met zijn leugen confronteerde, hing hij kwaad op.

Volledig scherm
Thomas Markle © Reuters

Thomas Markle (74) doet zijn relaas, naar eigen zeggen voor de allerlaatste keer, in Mail on Sunday. Hij brengt in het interview details over zijn gesprekken met zijn dochter Meghan en haar man prins Harry naar buiten.
,,Harry zei tegen mij dat ik nooit naar de pers moest stappen. Dat het zou eindigen in tranen. 'Ze eten je levend op.' Hij had gelijk", zegt Thomas. Hij besloot begin mei geld aan te nemen van een paparazzo om 'spontane' foto's in scene te zetten van zijn voorbereidingen op het koninklijk huwelijk. Toen Harry belde en hiernaar vroeg, loog Thomas, zo geeft hij nu toe. Hij zei dat het niet waar was, maar een paar dagen later kreeg hij opnieuw een telefoontje van de prins. Er waren beelden opgedoken die aantoonden dat Markle wel degelijk had samengewerkt met de paparazzo. Hij verdiende er naar verluidt tienduizenden euro's aan.

Dood

,,Als je naar me had geluisterd, was dit nooit gebeurd'', brieste Harry volgens Thomas boos door de telefoon. Onbeleefd, vindt Markle, die kort ervoor in het ziekenhuis was beland door een hartaanval. Hij zei tegen de Britse prins: ,,Misschien is het beter voor jullie als ik dood zou zijn. Dan kunnen jullie doen alsof jullie verdrietig zijn. Daarna hing ik op." 

Achteraf gezien vindt Thomas dat zijn schoonzoon absoluut het recht had om hem terecht te wijzen. Maar het was de opmerking van zijn dochter die hem het meeste pijn deed. Ze liet haar vader weten dat hij geen toespraak meer mocht houden op haar bruiloft. ,,Dat kwetste mij."

Thomas, die uiteindelijk vanwege zijn hartoperatie helemaal niet bij het huwelijk aanwezig kon zijn, zegt nu dat hij niet boos is. ,,Ik ben niet boos op Harry, ik ben niet boos op Meghan. Ik wens hen geluk. Maar voor de rest, f*ck it. Ik ben er klaar mee.''

Toenadering

Het Britse koninklijk huis heeft de afgelopen maanden de handen vol aan verhalen rond Meghans vader. Volgens de laatste berichten zouden vader en dochter weer toenadering zoeken, maar dat klopt niet. Volgens Thomas hebben ze elkaar in geen maanden gesproken. 

Twee maanden geleden vertelde Markle nog in een televisieinterview dat hij de prins nog nooit had ontmoet, maar dat ze wel een reeks warme en gezellige telefoongesprekken met elkaar hadden gevoerd nadat Meghan hem ver haar romance had verteld. 

Kensington Palace wil volgens Mail on Sunday niet reageren op Markles relaas.