Volledig scherm
© Eurovision/Twitter

'Thuisjury' Songfestival twittert erop los: 26.5 miljoen tweets in 4 jaar tijd

memorabele momentenHet Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Het publiek, ofwel de 'thuisjury', uit steeds vaker hun ongezouten mening op Twitter. Zo telde 2014 'slechts' 5 miljoen tweets en vorig jaar al ruim 8 miljoen. Het sociale platform brengt enkele memorabele momenten van de afgelopen 4 jaar in kaart. 

In 2017 voerden de acts van een dansende gorilla (Italië) en een combinatie van hiphop en jodelen (Roemenië) de boventoon op het sociale platform.  In totaal werden er 5 miljoen tweets verstuurd met de hashtag #ESC2017.

Volledig scherm
© Twitter

 5 miljoen tweets

Om alvast in de stemming te komen voor #ESC2018, blikken we terug op de finales van afgelopen jaren:

In 2014 betoverde Conchita Wurst de Twitter-community niet alleen met haar ongewone uiterlijk, maar ook met haar zangprestaties. Het uiterlijk van de artiest uit Oostenrijk en haar overwinning waren de twee meest getwitterde momenten van #ESC2014. Haar overwinning wist maar liefst 47.000 tweets per minuut te genereren.

Volledig scherm
Klik op de graphic om deze te vergroten. © Glasnost

De prestatie van de Georgische zangeres Nina Sublatti met haar feministische lied 'Warrior' zorgde voor een ontploffing op Twitter. Meer dan 6.5 miljoen tweets bevatten de hashtag #ESC2015: per minuut waren dat 48.000 tweets. 

Volledig scherm
© Twitter

Ook de dramatische kostuumveranderingen van de Spaanse zanger Edurne maakten veel los bij twittergebruikers.

Volledig scherm
© Twitter

Australië kreeg in 2015 van de Europese Omroepunie (EBU) voor het eerst toestemming om mee te doen.  Toch kunnen veel Europeanen er maar niet aan wennen. De deelname van het land is voor veel twitteraars  nog altijd voer om grappen over te maken.

Volledig scherm
© Twitter
Volledig scherm
© Twitter

7 miljoen tweets

De Oekraïense zanger Jamala inspireerde velen met haar opzwepende ballade en haar ongelooflijke vocale acrobatiek. De aankondiging van haar overwinning leverde het beste #ESC-moment op Twitter op in 2016. Een nieuw record werd bereikt met meer dan 7 miljoen tweets over het Songfestival. Twitter ging los, want per minuut werden er 72.000 tweets verzonden. De dramatische outfit van de Kroatische zangeres Nina Kraljić zorgde ook voor veel belangstelling en discussie. Zij eindigde op de derde plaats.

Volledig scherm
© Twitter
Volledig scherm
© Twitter

8 miljoen tweets

Vorig jaar gaf Salvador Sobral bijna alle kijkers kippenvel met zijn nummer 'Amar pelos dois'. Het is dus ook geen wonder dat de bekendmaking van zijn overwinning op de eerste plaats op Twitter kwam te staan. Zijn winst leidde tot een verbluffende hoeveelheid van meer dan 8 miljoen tweets in totaal. Niet geheel verrassend zorgde de streaker die op het podium verscheen ook voor een enorme stroom op Twitter. 

Volledig scherm
© Twitter

poll

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

  • Goede zet (61%)
  • Daar snap ik niets van (39%)
5480 stemmen