Tien thuisbakkers (met Nederlandse prins Harry) veroveren plek in dé baktent

heel holland baktMeer dan 500 thuisbakkers brachten hun mooiste baksel mee naar het landgoed van Heel Holland Bakt, zo was vanavond te zien in de bonusaflevering van de populaire bakshow van Omroep Max. Culinair publiciste Janny van der Heijden en meesterpatissier Robèrt van Beckhoven selecteerden tien bakkers die de komende acht weken de strijd aangaan.

Volledig scherm
Kandidaat Cas © Omroep Max
Volledig scherm
© Omroep Max

Van Beckhoven had nog nooit zo veel taarten bij elkaar gezien. Hij schakelde collega-patissiers en oud-winnaars in om te helpen proeven. Presentator André van Duin kwam als vanouds in zijn golfcaddy voorrijden. ,,Pak maar een tentje. Ze hebben niet gegeten, dus ze zijn er helemaal klaar voor’', grapte hij.

Sommige baksels kwamen niet heelhuids bij de selectiecommissie aan. Zo overkwam kandidate Yolanda ‘een klein drama’. Een deel van haar chocoladetaartje belandde op haar gele regenjas. ,,De chocolademousse heb je wat luchtiger gemaakt. Dat is vreselijk lekker, maar dan wordt hij wat gevoeliger voor beschadiging’', oordeelde internationaal jurylid Peter. Anderen scoorden punten op originaliteit, zoals doktersassistente Ingrid die het menselijk lichaam met een hart van chocolade maakte en de eftelingtaart van Mildred, inclusief op afstand bedienbare waterval.

De beoordeling viel Van der Heijden af en toe zwaar. ,,Soms ziet het er prachtig uit, maar valt de smaak tegen.’'

Opspuitwerk

Toch lukte het het deelnemersveld uit te dunnen naar 33 bakkers, die werden uitgenodigd op de bakkerij van Van Beckhoven om daar een signatuuropdracht te maken: een zomerse slagroomschnitt. 15 van die bakkers mochten door naar het landgoed in Maarsbergen, waar ze moesten ‘buiten bakken’. Wie het beste opspuitwerk leverde en de beste flammkuchen bakte, mocht de tent in. 

Korporaal Anna, economiestudent Vincent, kunstenaar Maroeska, wetenschappelijk onderzoeker Ahmed, thuiszorgteamleider Nicole, de Oostenrijkse Liesbeth, Pabo-student Cas, Hanneke, Brain Research Center-coördinator Kim  G. en sociaal pedagogisch hulpverlener Kim B. veroverden een bakschort. De dove Cas (die zich met twee hoortoestellen en een gebarentolk prima kan redden) kon het allemaal niet geloven. ,,Knijp me even, Janny!’’, riep hij uit. Janny vindt het maar wat gezellig dat hij erbij zit. ,,Hij lijkt op prins Harry’’, concludeerde ze al.

Volledig scherm
Student Cas in de baktent. © Omroep Max
Volledig scherm
De 15 'buitenbakkers'. © Omroep Max
Volledig scherm
De 'watervaltaart’ van Mildred haalde het niet. © Omroep Max
Volledig scherm
© Omroep Max