Volledig scherm
© ANP Kippa

Timing transfer Johnny de Mol naar SBS 6 lijkt geen toeval

UpdateJohnny de Mol stapt in de zomer over van RTL naar SBS 6, de zender van zijn vader. De presentator tekende een driejarig contract voor onder meer het maken van een grote studioshow, een muziekprogramma, een variant op SynDROOM en de terugkeer van Waar is de Mol? De timing van deze transfer is logisch.

,,Ik heb de afgelopen vijf jaar bij RTL gezeten en gewerkt met heel veel plezier, maar mijn contract liep af, dus ik moest een beetje verder kijken naar wat ik nou wilde doen'', aldus Johnny vanochtend in de ochtendshow van Domien Verschuuren op NPO 3FM. 

Hij presenteerde sinds 2013 bij RTL onder meer Holland's Got Talent, Superkids en Johnny Into The Wild. Hij neemt later dit jaar afscheid van de zender met de nieuwe vrijdagavondshow The Talent Project, een nieuwe talentenjacht die hij samen met Yolanthe Sneijder-Cabau presenteert.

De Mol (39) op de radio: ,,Daar kwam toch uit dat het soort programma dat ik maak op elke zender zou kunnen. Dan ga je kijken naar met wie het leuk is om samen te werken en dingen te maken en dan kom ik toch uit bij die oude van me. Dat is super leuk weer om met hem te werken.”

Vader de Mol

Quote

De echte concurren­ten op adverten­tie­ge­bied zitten in het buitenland: Facebook en Google.

John de Mol

De overstap was een kwestie van tijd. Talpa TV, voorheen de SBS-groep met de zenders SBS 6, Net 5, Veronica en SBS 9, kwam vorig jaar volledig in handen van Johnny’s vader. Mediamagnaat John de Mol kocht mede-aandeelhouder Sanoma uit. Sindsdien wordt druk gespeculeerd: zou de mediagigant op rooftocht gaan bij RTL voor zijn eigen tv-bedrijf?

,,Ik heb twee petten. Dat geef ik eerlijk toe'', vertelde John de Mol november vorig jaar aan deze site. Maar hij gaf ook aan geen RTL-sterren als zijn zus Linda te roven. ,,Als ik zie dat zij meer dan twee miljoen kijkers scoort, ben ik hartstikke blij. Want het (
Ik Hou Van Holland, red.) is een Talpaprogramma, dus daar heb ik óók voordeel bij. Nee, de echte concurrenten op advertentiegebied zitten in het buitenland: Facebook en Google.''

Met de transfer van zoon Johnny laaien de speculaties toch weer op. SBS 6 legt het al jaren af tegen concurrent RTL 4, maar die laatste zender verkeert nu voor het eerst in lange tijd in zwaar weer. De kijkcijfers lopen terug en door de teruglopende advertentie-inkomsten en de naar verluidt tegenvallende resultaten van RTL’s video on demandplatform Videoland, heeft het mediabedrijf een financieel probleem. Onlangs kondigde programmabaas Erland Galjaard zijn vertrek (per 1 mei) aan.

Dit is voor John de Mol daarom misschien wel hét moment om toe te slaan en zijn Talpa TV te versterken. Eerder maakten RTL-coryfeeën Winston Gerschtanowitz, Irene Moors en Peter R. de Vries (hij schuift nog wel aan bij RTL Boulevard) al de overstap. De vraag is nu: volgen er meer en wie?

Doorslag

Quote

Mijn vader is nu begin 60 maar heeft energie voor tien en een bak aan ervaring. Dat gaf de doorslag.

Johnny de Mol

“Als ik heel eerlijk ben, dan leek alles best wel op elkaar wat ik doen, ook bij RTL'', aldus Johnny op 3FM. ,,Dat is super gaaf hoor, er was heel veel mogelijk, maar dat ik in dezelfde hoek sta als mijn familie, als mijn pa, gaf de doorslag. Ik heb natuurlijk al eerder programma’s met hem samen gemaakt en nu wordt dat fulltime. Die man is nu begin 60 maar heeft energie voor tien en een bak aan ervaring. Dat heeft dus eigenlijk de doorslag gegeven.”

Directeur Remco van Leen van Talpa TV reageert met: ,,Johnny is kenmerkend voor waar we met SBS 6 naartoe willen. Bij hem kun je vrolijkheid maar ook serieuze gesprekken en mooie verhalen verwachten. Hij is maatschappelijk betrokken en voelt aan wat er leeft in het land, maar hij is ook helemaal zichzelf in de spotlight van de grote tv-studio.''

Als presentator begon Johnny in 2008 zijn carrière bij Veronica en later maakte hij binnen dezelfde zendergroep de overstap naar SBS 6, waar hij tot 2013 werkzaam was. In 2013 en 2015 won Johnny de Mol de Zilveren Televizier-Ster, de publieksprijs voor beste presentator.