Angela de Jong
Volledig scherm
PREMIUM
Angela de Jong © Shody Careman

Toen m’n dochter verbaasd naar zoenende mannen keek, wist ik dat er genoeg te doen is

angela kijkt tvJournaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

,,Zijn dat homo’s?’’ Mijn dochter van zes keek lacherig naar de televisie, waar twee blote mannen lagen uit te hijgen na een potje seks. Voordat nu de indruk ontstaat dat ik op klaarlichte dag porno zit te kijken: het was gewoon Dertigers dat aanstond, het nieuwe feuilleton dat NPO 3 sinds deze week van maandag tot donderdag uitzendt rond 20.30 uur.

Daarin draait het om een Amsterdamse vriendengroep van – de titel zegt het al – dertigers die worstelen met alle dingen die bij die leeftijd horen: relaties, vreemdgaan, ouders, jaloezie, werk, onzekerheid, burn-out, kinderen. Om het hippe, randstedelijke karakter te onderstrepen is het allemaal lekker los gefilmd en wint de samenstelling van de vriendengroep moeiteloos de Divibokaal van de NOS.

Een fenomeen waar ik die omroep overigens zeer erkentelijk voor ben, want het verlost je als columnist in één klap van een hoop gepuzzel over hoe je huidskleuren en etnische afkomst benoemt, zonder meteen weer een claim van racisme aan je broek te krijgen. Eén keer de NOS-beker noemen en iedereen begrijpt prima wat je bedoelt.