Volledig scherm
© Filmdepot

Tom Hanks zoekt zichzelf in matige film 'Hologram'

filmrecensieA Hologram for the King begint met een nachtmerrie van de hoofdpersoon. In het vliegtuig naar Saoedi-Arabië droomt de Amerikaanse zakenman Alan Clay (Tom Hanks) over zijn miserabele leven (scheiding, failliet).

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  A Hologram for the King

Zijn lot wordt samengevat door het nummer Once in a Lifetime van Talking Heads, dat als een aangepaste videoclip de film opent. Dit begin is ook meteen een van de weinige hoogtepunten in de film van Tom Tyker, wiens carrière na Lola Rennt toch wel in een negatieve spiraal is terechtgekomen. Zijn verfilming van de gelijknamige roman van Dave Eggers hangt als los woestijnzand aan elkaar.

Aan de ene kant is Hanks zeer genietbaar als Clay, een Amerikaan die op zoek is naar zichzelf. Hij begint zich in een vreemde Arabische cultuur steeds meer thuis te voelen, inclusief een liefdesrelatie met een vrouwelijke arts. Maar de puzzel past niet lekker in elkaar, ondanks enkele geestige momenten. Door het onevenwichtige karakter behoort A Hologram for the King tot een van de interessante mislukkingen van 2016.

Regie: Tom Tykwer. Hoofdrol: Tom Hanks.