Tommy Wieringa deelt sneer uit: Gorgels van Jochem Myjer zijn ondergrens jeugdliteratuur

videoJochem Myjer haalt zijn schouders op over de sneer die schrijver Tommy Wieringa in talkshow Pauw aan hem uitdeelde door zijn kinderboek De Gorgels ‘de ondergrens’ te noemen van de jeugdliteratuur. ,,Als mijn kinderen volwassen literatuur gaan lezen, ga ik ze stimuleren om Joe Speedboot van Tommy Wieringa te lezen. Een van mijn lievelingsboeken.”

Wieringa deed zijn uitspraken gisteravond aan tafel bij Jeroen Pauw. Hij vindt het heel belangrijk dat zijn kinderen lezen. ,,Ik verbied mijn kinderen niets, ze mogen alles lezen wat ze willen, áls ze maar lezen”, reageert Wieringa. ,,De Donald Duck, het maakt me niet uit. Maar er is toch wel een zekere ondergrens, zoals De Gorgels en Geronimo Stilton.” Hij zou de boeken weliswaar niet afpakken, maar aanmoedigen is een ander verhaal. ,,Ik frons mijn wenkbrauwen en dan verstop ik ze.” 

,,Echt goed geschreven kinderboeken zijn er niet heel veel”, aldus de 52-jarige auteur, die zelf jonge kinderen heeft. Hij noemt Lampje van Annet Schaap ‘een heel goed boek’ en vindt ook Paul van Loon een goede kinderboekenschrijver. Zelfs beschikt hij niet over ‘de fantasie’ om voor de jeugd te schrijven, stelt hij. ,,Al zou ik dolgraag Roald Dahl-achtige verhalen schrijven.”

Quote

Netjes hoor, Jochem. Maar hij heeft De Gorgels duidelijk nooit gelezen!

Daphne Deckers

Myjer, die voor De Gorgels overigens de Prijs van de Nederlandse Kinderjury kreeg, heeft Wieringa ondanks zijn uitspraken nog hoog zitten. ,,Als mijn kinderen volwassen literatuur gaan lezen, ga ik ze stimuleren om Joe Speedboot van Tommy Wieringa te lezen. Een van mijn lievelingsboeken.” Onder andere Claudia de Breij, Bettina Holwerda en Najib Amhali vinden zijn reactie van grote klasse. ,,Netjes hoor, Jochem. Maar hij heeft De Gorgels duidelijk nooit gelezen!”, zegt collega-schrijver Daphne Deckers.

Volledig scherm
Tommy Wieringa vertelde woensdag aan tafel bij Jeroen Pauw dat zijn kinderen alles mogen lezen, maar liever niet De Gorgels van Jochem Myjer. © videostill