Volledig scherm
Haye van der Heyden. © ANP Kippa

Toneelstuk Haye van der Heyden gecanceld om Holocaust-rel

De uitspraken van Haye van der Heyden over Holocaust-ontkenners die ‘net als ieder ander’ een stem verdienen omdat omroep Ongehoord Nederland (ON) geen grenzen stelt aan de vrijheid van meningsuiting, krijgen een steeds langer staartje. Na zijn exit bij de omroep, heeft theatergezelschap Hamburg Ernst Deutsch Theater nu besloten het stuk Irrwege van Van der Heyden niet meer spelen. 

Het gezelschap keurt de uitlatingen af die Van der Heyden eerder deze week deed in het radioprogramma De Perstribune . Als mede-oprichter van aspirant-omroep Ongehoord Nederland stelde hij dat op de Nederlandse zender in principe zelfs pedofielen en Holocaust-ontkenners -net als iedereen in Nederland- een stem zouden moeten krijgen. „Ik vind in wezen dat alle ongehoorden iets mogen zeggen”, waren zijn woorden.

In Duitsland is het ontkennen van de Holocaust strafbaar. Het Hamburg Ernst Deutsch Theater veroordeelt daarnaast de steun van de Nederlandse schrijver aan de PVV van Geert Wilders. Met steun van PVV en Forum voor Democratie wil de omroep namelijk de stem vertolken ‘van de Nederlanders die nu niet gehoord worden’. ,,Wij willen deze auteur geen forum bieden”, aldus de groep.

CIDI

Van der Heyden besloot na alle commotie terug te treden als bestuurslid van Ongehoord Nederland. ,,De gevolgen in de media van het in mijn ogen prima verlopen interview bij de Perstribune van afgelopen zondag waren dusdanig heftig en bloederig dat ik echt geen behoefte heb aan meer", schrijft de scenarist aan het bestuur van de omroep. ,,Elke nuance werd ogenblikkelijk in rancune gesmoord. Zonde van mijn tijd."

Onder meer het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) was ontstemd en overwoog al naar het Commissariaat voor de Media te stappen als Ongehoord Nederland inderdaad een platform zou bieden aan mensen die de genocide op Joden door de nazi's ontkennen.

Duits debuut

Haye van der Heyden reageert vrijdag op Twitter op het besluit. "Dit was behalve iets heel kleins mijn debuut in Duitsland", schrijft hij. "Het gaat niet door. Ik kwam erachter omdat een Duitse krant mij om een reactie op deze beslissing vroeg." 

Irrwege vertelt over de relatieproblemen van een ouder echtpaar. De groep gaat nu een ander stuk opvoeren.