Volledig scherm
© Erik de Zwart. ANP Kippa

Top 40 verhuist van 538 naar Qmusic

De Nederlandse Top 40 is vanaf januari te horen bij Qmusic. Dat laat de radiozender weten aan deze site. Radio 538, dat de iconische hitlijst momenteel uitzendt, begint na 25 jaar met een eigen lijst.

Dave Minneboo, zendermanager van Qmusic, laat weten: ,,We zijn heel trots dat de moeder aller hitlijsten binnenkort op de vrijdagmiddag bij Qmusic te horen is. De Nederlandse Top 40 is een ijzersterk merk, dat naast radio ook online, op mobiel en social ongekende mogelijkheden kent."

Minneboo vervolgt: ,,De Top 40 is de enige echte hitlijst die de tand des tijds altijd heeft weten te doorstaan door constant te vernieuwen. Dit zetten we bij Qmusic dan ook door. De Top 40 wordt samengesteld door te kijken naar onder andere airplay op alle radiozenders en streamingcijfers. Bovendien hebben we bij Qmusic toegang tot 674.000 Q-members."

Qmusic is in Nederland het radiostation dat het best vertegenwoordigd is op social media en heeft veruit de grootste memberbase. Naast de uitzending op de radio gaat Qmusic rondom de Top 40 ook een nauwe samenwerking aan met het AD, dat net als Qmusic onderdeel is van De Persgroep. Het is nog niet bekend wie de Top 40 gaat presenteren.

Toekomst

Quote

We zijn klaar voor de volgende stap met de Top 40

Erik de Zwart
Erik de Zwart
Volledig scherm
Erik de Zwart © ANP Kippa

Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, nam vanochtend met verbijstering kennis van de mededeling van 538. ,,Radio 538 heeft vorig jaar het contract opgezegd, maar wel met de bedoeling om hem te verlengen'', legt De Zwart uit. ,,Dit jaar zijn we meerdere malen in gesprek gegaan met 538, maar zonder resultaat. Uiteindelijk zijn we gaan rondkijken en kwamen we met een ander voorstel. 538 beweerde te willen matchen, maar haakte vandaag dus opeens af."

De Zwart is absoluut niet te spreken over de werkwijze van 538. ,,Dit is gewoon contractbreuk. Maar gelukkig zijn er een hoop mensen die de hitlijst wél op waarde schatten."

De toekomst van de Top 40 is nu in ieder geval verzekerd. ,,We hebben de afgelopen maanden met verschillende partijen gesprekken gevoerd. De conclusie is voor ons dat de Nederlandse Top 40 bij Qmusic het beste op haar plek is. Zowel op de radio, als door het platform dat de zender samen met het AD en de regiotitels kan bieden. We zijn klaar voor de volgende stap met de Top 40 en kijken dan ook erg uit naar deze samenwerking."

Geschiedenis
De Nederlandse Top 40 is al sinds januari 1965 te horen op de radio. De eerste jaren was de lijst wekelijks te horen bij Radio Veronica. Later was de hitlijst te beluisteren op Radio 3. De afgelopen 25 jaar werd de Top 40 bij Radio 538 uitgezonden. Een populair onderdeel is de Alarmschijf, die hiermee ook naar Qmusic verhuist. Over de jaren presenteerden bekende dj's als Lex Harding, Erik de Zwart (de huidige voorzitter van de Top 40), Wessel van Diepen en Jeroen Nieuwenhuize de veertig grootste hits van die week.