Volledig scherm
Mayday © PR

Travestiet Mayday bedreigd met geladen vuurwapen

De Amsterdamse travestiet Mayday - één van de bekendste dragqueens van Nederland - is vanmorgen vroeg in het centrum van Amsterdam bedreigd met een vuurwapen. De dader is kort na het incident door de politie opgepakt. Mayday is de schok nog steeds niet te boven. ,,Dit is echt het allerheftigste wat ik ooit heb meegemaakt''.

Volledig scherm
© PR
Quote

In de 25 jaar dat ik me als supervrouw uitdos heb ik zoiets nog niet meegemaakt

Mayday

Dertiger Robin (de echte naam van fulltime travestiet Mayday, red.) noemt de confrontatie die hij had met een agressieve man in hartje Amsterdam 'een welhaast traumatische ervaring'. ,,Het had totaal verkeerd kunnen aflopen. Ik ben blij dat ik het allemaal nog kan navertellen''.

Mayday ging gisteravond met twee vrienden stappen in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam: een straat waar veel clubs voor homoseksuelen zitten. ,,Rond vier uur 's nachts was het mooi geweest en gingen we naar huis. Eenmaal buiten kwamen er vanuit het niets twee onbekende mannen op ons af. Eén daarvan zag er van een afstandje een beetje verwilderd en zelfs agressief uit''.

Die inschatting bleek te kloppen, zo benadrukt Mayday. ,,Zonder enige aanleiding liep hij naar me toe. In eerste instantie vroeg hij ons om een vuurtje voor zijn sigaret. Maar die hadden we als niet-rokers niet. Toen flipte hij opeens. Hij sloeg dreigende taal uit, deed zijn jas open en liet een pistool in de band van zijn broek zien. Hij riep: 'hiermee kan ik jullie doden'. En hij schreeuwde keihard woorden als 'homo' en 'freak' tegen mij. Ik was op dat moment als vrouw verkleed maar zag eruit als een weinig opzichtige dragqueen. Niet helemaal over de top, maar eigenlijk behoorlijk neutraal''.

Angstig
De agressie van de man was volgens Mayday vooral op hem gericht. ,,Ik krijg wel vaker negatieve reacties, maar daar heb ik inmiddels mee leren leven. Maar deze keer voelde het extreem en waanzinnig angstig. In de 25 jaar dat ik me als supervrouw uitdos heb ik zoiets nog niet meegemaakt''.

Toen de man bleef dreigen, deinsden Mayday en haar vrienden terug. ,,Op dat moment heb ik 112 gebeld. De politie arriveerde korte tijd later met maar liefst vijf auto's. De bedreiger kon godzijdank zonder noemenswaardige tegenstand worden ingerekend. En ik ben vervolgens, met de schrik nog in mijn lijf, naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen van bedreiging met een vuurwapen''.

Volgens Mayday, die zich in Nederland al jaren sterk maakte voor een betere acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en travestiieten, was het vreselijk om nu eens echt mee te maken waarvoor zijn al zolang aandacht vraagt. ,,Homo's en dragqueens werden steeds minder gediscrimineerd, maar de laatste tijd is weer sprake van een negatieve ontwikkeling. Steeds vaker worden we op straat lastiggevallen. De strijd is nog lang niet gestreden''.

Acceptatie
Mayday begrijpt niet waarom homoseksuelen en mensen met andere voorkeuren anno 2015 nog steeds op straat worden uitgescholden en lastiggevallen. ,,Als je als hetero naar de Reguliersdwarsstraat gaat, weet je dat daar homo's zijn. Gedraag je dan! Ik ga toch ook niet naar het hetero-georiënteerde Rembrandtplein om daar 'gewone' mensen te pesten kwetsen''.

Hij (of zij) hoopt dat de bedreiger een fikse straf aan de broek krijgt voor bedreiging met een pistool, verbaal geweld, discriminatie en het dragen van een verboden vuurwapen. ,,Deze man moet zijn lesje leren. Als dat niet gebeurt, kan hij namelijk slachtoffers maken. Ik heb waanzinnig veel geluk gehad, maar een ander heeft dat in de toekomst misschien niet''.

Volg AD Show ook op Facebook.

Volledig scherm
© Brunopress
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

  • Goede zet (61%)
  • Daar snap ik niets van (39%)
5493 stemmen