Trump haalt uit naar Oscarwinnaars Parasite en Brad Pitt

videoDonald Trump is niet blij met de Oscarwinst van Parasite. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Colorado uitte de president vannacht kritiek op The Academy, die eerder deze maand koos voor een Zuid-Koreaanse winnaar in de belangrijkste categorie: beste film.

Quote

Kunnen we Gone with the wind terugkrij­gen alsje­blieft, of Sunset Boulevard?

Donald Trump

,,Trouwens, hoe slecht waren de Academy Awards dit jaar, hebben jullie dat gezien?’’, vroeg Trump aan zijn publiek. ,,De winnaar is een film uit Zuid-Korea. Waar gaat dat in hemelsnaam over? We hebben genoeg handelsproblemen met Zuid-Korea, en dan geef je ze de award voor beste film van het jaar?’’

De 73-jarige staatsman liet weten dat hij Parasite niet heeft gezien. ,,Was ‘ie goed? Ik heb geen idee’’, aldus de president, wiens eigen voorkeur bij oudere Hollywoodprojecten blijkt te liggen. ,,Kunnen we niet Gone with the wind terugkrijgen alsjeblieft’’, aldus Trump over de achtvoudig Oscarwinnaar van 1940. ,,Of Sunset Boulevard? Er zijn zoveel geweldige films.’’

Brad Pitt

Trump gaf ook af op Oscarwinnaar Brad Pitt, die werd bekroond voor zijn rol in Once Upon a Time in Hollywood. In zijn ontvangstspeech zei Pitt dat hij meer spreektijd kreeg (45 seconden) dan voormalig veiligheidsadviseur John Bolton tijdens Trumps impeachmentzitting. ,,Ik was nooit een groot fan van Pitt. Hij is een kleine wijsneus’’, aldus Trump.

De Amerikaanse distributeur van Parasite heeft inmiddels via Twitter gereageerd op de uitspraken van Trump. Neon grapt: ,,We begrijpen het, hij kan niet lezen.” Parasite is volledig Koreaans gesproken en daarom ondertiteld, een niet alledaagse ervaring voor Amerikaanse filmkijkers.

In de Oscar-special van de podcast Bingewatchers wordt Parasite uitvoerig besproken:

Amerikaans president Donald Trump.
Volledig scherm
Amerikaans president Donald Trump. © AP