NPO-televisiedirecteur Frans Klein.
Volledig scherm
NPO-televisiedirecteur Frans Klein. © ANP Kippa

TV-baas Frans Klein maakt einde aan onrust: Ik blijf bij de NPO

Televisiedirecteur Frans Klein van de NPO blijft op zijn post en vertrekt niet naar RTL. De programmabaas van de publieke omroep voelt zich met een even simpel als kraakhelder statement genoodzaakt een einde te maken aan een wilde geruchtenstroom die Hilversum wekenlang in zijn greep hield. ,,Frans is en blijft bij de NPO.’’

Inmiddels ging bijna iedereen in tv-land er vanuit dat Frans Klein de vertrokken RTL-programmadirecteur Erland Galjaard zou opvolgen. Het zou een zeer spraakmakende transfer zijn, ook omdat de top van de NPO net de – niet geheel onomstreden - plannen voor 2019 op papier had staan. ‘Wordt daar straks een klap op gegeven waarna Klein overstapt naar de concurrent?’ Het zorgde in Hilversum voor veel onrust en bezorgdheid.

Volgens ingewijden heeft Klein wel degelijk meerdere gesprekken gevoerd met RTL. Bovendien zou de televisiedirecteur (verantwoordelijk voor de programmering van de netten NPO 1, 2 en 3) zelf openlijk met omroepbazen- en medewerkers praten over zijn flirt met het commerciële mediabedrijf. 

Door het recente nieuws dat Paul de Leeuw verhuist naar RTL werd de geruchtenstroom alleen maar wilder. Klein en De Leeuw zijn immers goed bevriend. Het lijkt er nu sterk op dat Kleins overstap op het laatste moment is afgeketst. 

Een woordvoerster van RTL liet eerder al weten: ,,Zoals gebruikelijk doen wij geen mededelingen over potentiële kandidaten voor vacatures. Wel kunnen we zeggen dat er nog niets definitief is wat betreft de opvolging van Erland Galjaard.''