Volledig scherm
PREMIUM
Gwen van Poorten,Emma Wortelboer, Sahil Ammar Aissa en Jurre Geluk tijdens het pop-up sekspoppen-bordeel van het BNNVARA-programma Spuiten en Slikken op de Wallen in Amsterdam. © ANP Kippa

Tv-kijker ziet niks meer in Spuiten en Slikken

De kijkcijfers liepen de afgelopen jaren al flink terug, maar momenteel is Spuiten en Slikken een regelrechte tv-flop. Is het tijdperk van het ooit zo spraakmakende programma over seks en drugs ten einde?

,,Het is allang niet meer het gesprek van de dag. Alles is inmiddels ook wel een beetje gedaan en gebruikt’’, zegt Nathan de Vries, die Spuiten en Slikken enkele seizoenen presenteerde. ,,De jonge generatie kijkt ook nauwelijks nog televisie en als ze iets over paddo’s willen weten, vinden ze dat zelf wel op YouTube. De makers innoveren absoluut, maar dat wordt wel steeds lastiger.’’

Bij de lancering in 2005 raakte niemand uitgesproken over het BNN-programma (tegenwoordig BNNVARA) waarin openhartiger dan ooit over seks werd gesproken en we presentatoren als Filemon Wesselink drugs zagen gebruiken. In de daaropvolgende jaren bleek het tevens een kweekvijver voor nieuw talent: Wesselink, maar ook Sophie Hilbrand, Geraldine Kemper, Jan Versteegh en Tim Hofman hebben hun carrière deels te danken aan het jongerenprogramma.

Op het hoogtepunt in 2007 trok Spuiten en Slikken volgens de Stichting Kijkonderzoek (SKO) gemiddeld net geen half miljoen kijkers per aflevering. In 2016 waren dat er 265.000 en vorig jaar nog maar 158.000. Momenteel trekt het vernieuwde Spuiten en Slikken Live nóg minder kijkers, met 111.000 vorige week als voorlopig dieptepunt.