Volledig scherm
© HBO

Tv-kijkers lijnrecht tegenover elkaar over ‘pedodocu’ Leaving Neverland

updateAfgaande op een stortvloed reacties op Twitter zit Nederland vanavond massaal voor de buis om naar de controversiële HBO-documentaire Leaving Neverland te kijken. In de vier uur lange, door de VPRO uitgezonden docu, blikken twee vermeende slachtoffers van Michael Jackson - de 36-jarige Australiër Wade Robson en James Safechuck (41), de jongen die in 1987 met de zanger in een Pepsi-reclame te zien was - uitgebreid terug op hun ‘vriendschap’ met de in 2009 overleden King of Pop. 

De reacties op de ‘pedodocu’, waarin Jackson wordt afgeschilderd als een man die minderjarigen misbruikte, zijn zeer divers. Een deel van de tv-kijkers gelooft de mannen, die eerder alles ontkenden maar nu volledig uit de school klappen, op hun woord. ,,Ik kan er niet naar kijken”, stelt iemand die misbruik zelf meemaakte. Een ander, vol emoties: ,,Alles komt weer boven.” Het andere kamp verdedigt Jackson die tijdens zijn leven meermaals werd vrijgesproken maar ook eens een strafzaak voor miljoenen afkocht. ,,We blijven gewoon lekker naar zijn muziek luisteren”, reageert iemand. ,,Want zijn persoonlijkheid staat los van zijn songs.”  

De nabestaanden van Michael Jackson hebben geen goed woord over voor de door de Britse regisseur Dan Reed gemaakte film waarin niet alleen Robson en Safechuck aan het woord komen, maar ook hun families. De Jacksons hebben gedreigd juridische stappen te zetten als de docu zou worden uitgezonden. De reactie van de familie Jackson luidt: ‘Karaktermoord met geld als motivatie’. 

Desondanks ging de film onlangs in de VS in première en werd verkocht aan 130 landen. Dit tot grote woede van Michael Jacksonfans die zelfs vandaag nog in Hilversum protesteerden tegen de uitzending. Volgens de fans liegen de mannen dat het gedrukt staat en kregen ze geld voor hun onthullingen. Verder vinden ze de film ‘eenzijdige kwaadsprekerij’ omdat de hoofdrolspeler (Michael) zich niet meer kan verdedigen. De VPRO realiseert zich dat het onderwerp van Leaving Neverland zeer gevoelig ligt, maar vindt het belangrijk dat het verhaal van Wade Robson en James Safechuck en hun families wordt verteld en de kijker zijn eigen mening kan vormen.

Onze muziekkenner Stefan Raatgever, die Leaving Neverland al eerder zag, vertelde na afloop: ,,Na vier uur kijken naar het wurgende verdriet van de twee mannen en hun families is er amper nog een reden te bedenken waarom ze hun verhaal zouden verzinnen. Het kan amper anders of deze documentaire zal de nalatenschap van Jackson voorgoed kleuren.” Radiozenders weten nog niet of ze Michael Jackson zullen blijven draaien. 

Kijk hier hoe er vrijdagmiddag in Hilversum gedemonstreerd werd tegen het uitzenden van de docu:

Een greep uit de vele reacties:

  1. Koning bedankt Nederlanders in India op bijzondere plek

    Koning bedankt Nederlan­ders in India op bijzondere plek

    Koning Willem-Alexander bedankte Nederlanders die in India wonen en werken vanavond tijdens een receptie op een bijzondere plek. Samen met koningin Máxima ontving hij leden van de Nederlandse gemeenschap in India in het Taj Mahal Palace & Tower in Mumbai, de zwaarst getroffen plek tijdens de terreuraanslagen die de havenstad in 2008 trof. Voorafgaand aan de receptie legden Willem-Alexander en Máxima een krans in de hotellobby ter nagedachtenis aan die verschrikkingen.