Volledig scherm
Jenny Douwes bij RTL Late Night. © RTL

Twan Huys zat klem tussen wensen Jenny en Jerry

Presentator Twan Huys van RTL Late Night heeft voor aanvang van de talkshow aangegeven spijt te hebben van de gang van zaken tijdens de uitzending met Jenny Douwes en Jerry Afriyie. Huys werd ondanks duidelijke afspraken ineens geconfronteerd met het feit dat Jenny Douwes niet met Jerry aan tafel wilde zitten. Jerry Afriyie ging vervolgens op de eerste rij van het publiek zitten, maar eiste tijdens de pauze alsnog een plek aan tafel.

De redactie van het programma maakte enkele weken geleden al afspraken met Jenny Douwes, het boegbeeld van de 'blokkeerfriezen', en anti-pietactivist Jerry Afriyie over een open gesprek met béide partijen aan tafel op de laatste zittingsdag van de rechtszaak tegen de A7-bezetters. 

Volgens de redactie van het programma stelde Douwes op het laatste moment nieuwe eisen, namelijk geen debat aan tafel met Afriyie. Dat leidde vrijdagavond tot een pijnlijke rel live op tv, waarbij Afriyie eerst tussen het publiek moest zitten en daarna toch aan tafel werd uitgenodigd. Twan Huys gaf vanavond aan dat hij zich in het vervolg zal houden aan eerder gemaakte afspraken en niet zal zwichten voor nieuwe eisen. 'We hebben hier van geleerd'', aldus Huys.

Hectiek

,,We begrijpen dat er in de hectiek van een live-uitzending snel beslissingen moeten worden genomen. Achteraf hadden we vlak voor de start van de uitzending moeten besluiten om niet mee te gaan met de nieuwe gespreksvoorwaarden", aldus RTL.

Advocaat Wim Anker en zijn cliënt Jenny Douwes bestrijden deze visie op wat er gebeurde. ,,Er zijn geen afspraken gemaakt om allen aan één gesprekstafel plaats te nemen", schreef Anker zondag op zijn website in een verklaring. ,,Dat was ook helemaal geen optie. In de eerste plaats omdat Jenny Douwes daarmee niet akkoord zou gaan. En in de tweede plaats omdat ons kantoor geen discussie wilde en wil over de persoon en kleur van Zwarte Piet. Daar ging immers de blokkadezaak niet over!"

Slechte kijkcijfers

Twan Huys zou volgens Anker vlak voor aanvang van de uitzending op vrijdag tegen Douwes hebben gezegd dat Afriyie niet met haar aan tafel zou komen. ,,De move van de presentator om tijdens de uitzending toch de heer Afriyie en zijn advocaat aan tafel te noden, was voor ons een totale verrassing. Dat was mijns inziens ook duidelijk te zien."

Huys reageerde dit weekend op alle commotie. ,,Ik wilde deze rel totaal niet", aldus de presentator. ,,Ik doe dit vak nu dertig jaar en betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel. Dit kun je één keer doen. Je kunt niet mensen een belofte doen en die niet nakomen, dat gaat niet. Dit is het laatste wat ik wil."

RTL laat ook weten dat er 'verder geen sprake is van een vertrek van Twan Huys bij RTL Late Night.' Deze geruchten deden wel de ronde omdat het programma al wekenlang wordt geplaagd door slechte kijkcijfers. Verder laat de zendergroep los dat Huys in de uitzending van vanavond terugkomt op de affaire. Of er na de uitzending van vrijdag nog contact is geweest met Douwes en Afriyie, wil de woordvoerder niet zeggen.

Volledig scherm
© ANP Kippa