Twijfelende Paul Verhoeven vergelijkt Trump met Hitler

VideoRegisseur Paul Verhoeven heeft vanavond in De Wereld Draait Door de Amerikaanse president Donald Trump vergeleken met Adolf Hitler. De in de Verenigde Staten woonachtige filmmaker gaf aan te twijfelen over een langer verblijf in het land. ,,In '33 en '34 zijn alle mensen in Duitsland die een beetje inzicht hadden het land uit gevlucht."

Quote

Ik wil niet zeggen dat het zo erg is, maar het is niet zo dat het in een andere richting gaat

Paul Verhoeven

,,Amerika is lastiger op dit moment",  bekent Verhoeven desgevraagd aan Matthijs van Nieuwkerk. ,,Ik heb heel erg veel moeite om mij daar te identificeren met de regering die daar nu is." Op de vraag van tafeldame Daphne Bunskoek of hij overweegt het land om die reden te verlaten, antwoordt hij instemmend. ,,Daar zitten we thuis ook heel veel over te praten."

Daarop maakt Verhoeven de vergelijking met het begin van het nazi-tijdperk in Duitsland. ,,In '33 en '34 zijn alle mensen in Duitsland die een beetje inzicht hadden het land uit gevlucht. Ik wil niet zeggen dat het zo erg is, maar het is niet zo dat het in een andere richting gaat. Het lijkt allemaal een beetje op hetzelfde."

Nazipartij

Volledig scherm
Paul Verhoeven. © Screenshot DWDD

Toch wil de Elle-regisseur niet direct vertrekken. Hij heeft besloten het de eerste vier maanden aan te kijken. ,,Je weet Hitler heeft binnen vijf maanden alles gearrangeerd. Hij is januari rijkskanselier geworden en in augustus bestond er geen andere partij meer dan de nazipartij."

Matthijs van Nieuwkerk vraagt daarop verbaasd: ,,Je vergelijkt Trump met Hitler?" Verhoeven beaamt dat: ,,In dit geval wel. Maar je moet wel de eerste vier maanden afwachten. Je moet hem op zijn minst het voordeel van de twijfel geven. Maar het is niet zo als je het nieuws bekend als je wakker wordt, je daar vrolijk van wordt", besluit hij.

Bekijk het hele interview met Paul Verhoeven in DWDD hier terug.

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (59%)
  • Maan - Ik kom eraan (15%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (15%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (5%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (5%)
6428 stemmen