Volledig scherm
Angela de Jong. © Shody Careman

Twijfelende scholen, kijk naar The Passion

Angela kijkt tvJournaliste Angela de Jong schrijft drie keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

Quote

Waarom was het kijken dan toch een politiek statement? Door dat jaarlijkse gekrakeel rond Pasen in dit land

Ja hoor, nu voelt het kijken van The Passion ook al als politiek statement. En nee, dat heeft niks te maken met de huidskleur van de Jezus van dienst, Dwight Dissels. Want na een Hazes-lookalike die ook bepaald niet in de buurt kwam van de rijzige gestalte met lang, golvend haar uit onze kinderbijbel van vroeger, kijk ik eerlijk gezegd nergens meer van op. Ik vond het vooral verfrissend dat er na zes jaar eindelijk eens een gelovige Jezus op het podium stond. Dat gaf het spektakel toch een extra dimensie. Je vóelde en zág als kijker donderdagavond aan alles dat het verhaal Dwight veel meer raakte, dan de zoveelste musical-acteur die het evenement vooral ziet als pr-middel om zich in de kijker te spelen bij theater- en tv-producenten.

Waarom was het kijken dan toch een politiek statement? Door dat jaarlijkse gekrakeel rond Pasen in dit land. Dat Albert Heijn zijn paasstol lafjes omdoopt tot ‘feeststol’ en bij de HEMA tegenwoordig de politiek-correcte ‘verstopeitjes’ in de schappen liggen verfoei ik, maar snap ik ergens nog, als ik heel erg mijn best doe. Die willen gewoon zoveel mogelijk handel omzetten.

Quote

Wat is dat toch dat de culturele waarden en normen waarop dit land is gebouwd zó makkelijk worden verkwan­seld door sommige mensen?

Maar dat nu zelfs al protestantse en rooms-katholieke scholen het feest uit de religieuze hoek trekken om islamitische leerlingen, maar vooral hun ouders, niet voor het hoofd te stoten – dat maakt me dus ronduit kwaad. Wat is dat toch dat de culturele waarden en normen waarop dit land is gebouwd zó makkelijk worden verkwanseld door sommige mensen?

Dus keek ik donderdagavond The Passion, van begin tot einde. Ondanks dat het nieuwtje er wel af is. Ondanks dat er nauwelijks een echte ster onder de hoofdrolspelers was te bekennen. Ondanks dat de gekozen popliedjes minder krachtig waren dan anders. Ondanks dat de finale lang niet zo spectaculair was als andere jaren, zoals René van Kooten die ineens óp de Hofvijver in Den Haag verscheen. Ondanks dat het geluid van de tv af en toe niet boven dat van de iPad uitkwam, waarop mijn kinderen demonstratief Ajax-Schalke zaten te kijken.

Maar omdat ik vind dat we onze tradities en roots moeten koesteren. Dáárom keek ik The Passion.

Reageren? angela@ad.nl

 1. Temptation Island-deelneemster Laura werd zwaar mishandeld ‘door boze kijkers’

  Temptation Is­land-deelneem­ster Laura werd zwaar mishandeld ‘door boze kijkers’

  Laura Moenaert (22), die te zien was in het meest recente seizoen van Temptation Island heeft op Instagram enkele gruwelijke foto’s gedeeld. De blondine beweert dat ze vier maanden geleden door enkele boze kijkers werd aangevallen omdat ze, naar hun mening, het RTL 5-programma verpest had. Laura kreeg tijdens de uitzendingen al vaker het verwijt dat ze ‘te saai’ was. ,,Ik heb een lastige periode achter de rug”, klinkt het openhartig.
 2. Bijna 5000 mensen bellen over eenzaamheid na uitzending Omroep Max

  Bijna 5000 mensen bellen over eenzaam­heid na uitzending Omroep Max

  De live-uitzending van Een tegen Eenzaamheid, woensdag bij Omroep Max, heeft een flinke impact gehad. Bijna 5000 mensen besloten in anderhalf uur tijd de telefoon te pakken en te bellen naar het belpanel. Het was zelfs zo druk dat niet iedereen erdoor kwam en contact kreeg. De gesprekken zorgden voor heftige, ontroerende en soms ook hoopvolle verhalen, zo vertelt Dorine Kettenes van de Luisterlijn. ,,Een man belde op dat hij wel een maatje wilde zijn.”

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

 • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (57%)
 • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (43%)
14035 stemmen