Volledig scherm
Kyle MacLachlan keert terug als FBI-agent Dale Cooper in het derde seizoen van Twin Peaks. © AP

Twin Peaks in Nederland te zien bij Videoland

Het nieuwe seizoen van Twin Peaks is straks tóch in Nederland te zien. Videoland, het onlineplatform van RTL, heeft de rechten van de serie gekocht. De eerste twee afleveringen zijn te bekijken op maandag 22 mei vanaf 12.00 uur, slechts enkele uren na de première in de Verenigde Staten.

De beroemde cultserie van regisseur David Lynch (Blue Velvet, Mulholland Drive) werd begin jaren 90 voor het eerst uitgezonden. Na slechts twee seizoenen werd de stekker uit de reeks getrokken. Vorig jaar bevestigde Lynch dat er een vervolg zou komen op de Amerikaanse betaalzender Showtime. Lange tijd was onduidelijk of serie 3 ook in Nederland te zien zou zijn. Fans werden de laatste weken ongerust, maar drie dagen voor de start wordt duidelijk dat RTL toehapte.

Geheim

In de serie draaide alles om de vraag: Wie vermoordde Laura Palmer? Het levenloze lichaam van het mooiste meisje van de klas spoelt verpakt in plastic aan in het bosrijke plaatsje Twin Peaks, dicht bij de Canadese grens. De inwoners lijken verslagen, maar achter elke voordeur schuilt een bizar geheim. Dit is geen Baantjer, er is meer aan de hand. Onzichtbare krachten spelen een rol en antwoorden vonden personages soms alleen in dromen. Als uiteindelijk een dader naar voren komt, blijft het mysterie toch intact. 

Volledig scherm
Scene uit Twin Peaks 1. © YouTube

Hetzelfde geldt voor de ongrijpbare sfeer van de serie, die pure soap (burgerlijke leventjes, relaties, zwangerschappen) combineert met raadsels die op hun beurt soms grappig en dan weer doodeng zijn.

Een groot deel van de oorspronkelijke cast keert terug voor het nieuwe seizoen. Maar ook tal van andere bekende namen doen mee. Eerder was al bekend dat Naomi Watts een rol speelt, maar ook onder anderen Monica Bellucci, Michael Cera, Amanda Seyfried, Tim Roth, Jennifer Jason Leigh, Pearl Jam-zanger Eddie Vedder en Ashley Judd maken hun opwachting in het mysterieuze dorpje Twin Peaks. Ook Ernie Hudson, Jim Belushi, Richard Chamberlain, Laura Dern en muzikant en componist Trent Reznor zijn door regisseur David Lynch geselecteerd, evenals Harry Dean Stanton, Robert Forster en David Duchovny. 

  1. Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink gaat het nieuwe programma Eilandpraat presenteren, de nabeschouwing van Expeditie Robinson. Dat maakte hij bekend in RTL Boulevard. In het wekelijkse live-programma, dat van start gaat na de samensmelting, ontvangt Ikink de afvaller van de week. Samen met andere (oud-)kandidaten blikt de deelnemer terug op het spelprogramma. Ook discussiëren ze over de opdrachten en de verwachte volgende afvaller in de expeditie. Het publiek kan tijdens de uitzending meepraten en vragen stellen.