Volledig scherm
Rogier kust Gordon © screenshot RTL

'Uniek dat Nederland massaal naar homoprogramma kijkt'

Miljoenen kijkers voor een datingshow voor homo's. Gordon is er stil van. In een emotioneel bericht dat hij op Facebook en op Instagram deelt kaart hij aan hoe bijzonder het wel niet is. ,,Men kijkt naar een gay-programma waarin ouders hun kinderen hopelijk vertellen dat liefde universeel is, ook als je twee mannen bent. Daar ben ik trots op." Volgens sociaal wetenschapper Laurens Buijs, gespecialiseerd in homo-emancipatie, moeten we niet te vroeg juichen. 

Quote

We hebben toch iets bereikt in een land waar tegenwoor­dig alles ter discussie staat en als racistisch wordt gezien

Gordon

Gordon gaat trouwen noteerde gisterenavond een record als het om kijkcijfers gaat. Er stemden maar liefst 1.493.000 mensen af op de show, waardoor het op de tweede plek in de lijst van best bekeken programma's eindigde. Een bijzonder gegeven voor de presentator. ,,Natuurlijk zijn dit soort cijfers geweldig en ook allemaal bedankt, maar het feit dat ik samen met een geweldig team zo'n mooi programma heb mogen maken is mij alles waard. Gezinnen kijken samen, studentenhuizen en hele vrienden en vriendinnengroepen spreken af om gezamenlijk te kijken", schrijft hij geëmotioneerd op Instagram en Facebook.

Het hoge aantal kijkcijfers weerspiegelt voor de 49-jarige Gordon de tolerantie die Nederland voor homo's heeft opgebouwd. ,,Daar ben ik trots op. Al die Nederlanders die massaal kijken, want dat betekent dat we toch iets hebben bereikt in een land waar tegenwoordig alles ter discussie staat en als racistisch wordt gezien. Nederland is tolerant!", aldus Gordon, die hoopt dat ouders hun kinderen vertellen dat liefde universeel is, ook als het om twee mannen draait.

Steun

Fans van de voormalig zanger, die gisteravond niet kon kiezen tussen Rogier of Manuel, spreken hun steun uit. Een groot aantal geeft zelfs toe het programma niet te hebben gekeken met de bewust gedachte dat het om homo's gaat. ,,Ik zie het niet als een gay-programma maar een programma van liefde! Kwestie van hoe je je kinderen opvoedt. Ik zeg nu al tegen mijn zoon van 7 'Als jij later met je vriendinnetje of vriendje thuiskomt ...'",  reageert ene Claudia.

Weer anderen schrijven te begrijpen dat Gordon het als uniek omschrijft. ,,Helaas heerst er nog steeds een taboe op homo's. Maar in mijn ogen is liefde universeel en zonder grenzen!", klinken de steunbetuigingen.

Paradox

Sociaal wetenschapper Laurens Buijs snapt wat Gordon bedoelt maar constateert dat de andere kant van een van Neerlands bekendste homo's nog steeds moeilijk ligt. ,,Ik denk dat Gordon nu wordt omarmd omdat hij een kant laat zien die Nederland graag wil zien. Een homo die huiselijkheid en stabiliteit zoekt. Maar we kennen Gordon ook als wilde relnicht en die kant van hem wordt minder geaccepteerd. Mensen lachen erom vanwege zijn humor maar denken tegelijk: ik zou niet willen dat mijn kind zich zo gedraagt." 

Quote

Ik denk dat Gordon nu wordt omarmd omdat hij een kant laat zien die Nederland graag wil zien.

Laurens Buijs, sociaal wetenschapper homo-emancipatie


Dát is volgens Buijs de Nederlandse paradox. ,,De bevolking heeft homo's breed geaccepteerd, meer dan in de buurlanden en mede onder invloed van televisiesoaps, maar ze mogen zich niet te vrouwelijk of te seksueel gedragen. Mijn studenten genderstudies zijn daar heel kritisch over. Volgens hen accepteren Nederlanders het beeld van homo's dat ze uitkomt. Ik zie dat anders en vind dat we die verworvenheid moeten koesteren. Maar we zijn er nog niet."  

'Vanzelfsprekendheid'

Voorzitter Tanja Ineke van COC Nederland, de belangenvereniging voor LHBT'ers, vindt het positief dat Gordon verschillende kanten van zichzelf laat zien. ,,Hij is voor velen een rolmodel. Die zichtbaarheid kan een enorme steun in de rug zijn." Ze wuift het televisieprogramma als zodanig ook lof toe. ,,Het mooie eraan vind ik de vanzelfsprekendheid waarmee een man een man zoekt. Ik denk dat het sowieso leuk is dat dit programma een vanzelfsprekende plek inneemt tussen andere datingprogramma's."

Quote

Het mooie aan dit programma vind ik de vanzelf­spre­kend­heid waarmee een man een man zoekt

Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland