Utopia gaat door, maar bewoners moeten helemaal opnieuw beginnen

updateDe realityserie Utopia van SBS 6 is gered. Aanvankelijk zou het programma begin juni stoppen omdat het huurcontract van het huidige terrein niet verlengd kon worden. Nu heeft SBS een oplossing gevonden. Er komt een nieuw stuk land beschikbaar, waardoor een doorstart mogelijk is. De bewoners zullen wel alles weer opnieuw moeten opbouwen.

De serie van SBS 6 trekt dagelijks zo'n 600.000 kijkers. Utopia 2, zoals de nieuwe serie gaat heten, begint met een nieuwe groep van vijf inwoners. Om de zoveel tijd melden zich nieuwe inwoners, totdat er vijftien zijn. Daar kunnen ook vertrouwde gezichten bij zitten, want oud-deelnemers kunnen zich opnieuw aanmelden. 

De realityserie loopt sinds eind 2013 en is ontwikkeld door John de Mols Talpa. Het idee van het programma: vijftien mensen verblijven in hun eigen minimaatschappij op een afgesloten terrein. Met camera's worden ze de hele dag gevolgd. Online kunnen kijkers de bewoners volgen, op tv werd elke werkdag een half uur uitgezonden. Sinds bekend is dat Utopia ging stoppen, is dat verdubbeld naar een uur.

Finale

De huidige groep leeft toe naar de finale op 1 juni. Die gaat gewoon door als gepland. Vanaf 4 juni begint de nieuwe groep op het nieuwe terrein, dat is gevonden in samenwerking met de gemeentes Hilversum, Gooise Meren en Laren, die gezamenlijk eigenaar zijn van het gebied. De bewoners, zo stelt SBS in een persverklaring, kunnen weer gaan bouwen aan een nieuwe, ideale samenleving. 

Al betekent dat deze keer dat er geen loods is en ook geen voorzieningen zijn. Wat er wel is? Een oude telefoon met 25 euro beltegoed, 250 euro cash en een paar planken om het de eerste dagen mee te redden. Alle inwoners mogen thuis wel één kist inpakken met spullen die ze de eerste weken hard nodig denken te hebben. ,,Wie de kantjes ervan afloopt of wie niet lekker in de groep ligt, is zijn plek niet zeker want ook in Utopia 2 mag er om de acht weken iemand genomineerd worden voor eliminatie'', meldt de zender.

Volledig scherm
De inwoners van Utopia, eind vorig jaar in de aanloop naar de duizendste aflevering. © ANP Kippa
Volledig scherm
Luchtfoto van het terrein van Utopia, met de loods waarin de deelnemers verblijven. © ANP

In februari kondigde SBS 6 een nieuwe dagelijkse serie aan die vanaf augustus in de vooravond te zien zou zijn. Die plannen worden met de doorstart van Utopia niet doorkruist, meldt een woordvoerder van de zender. ,,We weten nog niet op welk tijdstip House of Talent gaat worden uitgezonden, maar het gaat zeker gebeuren.'' Utopia 2 zal elke werkdag van 19.30 tot 20.30 uur te zien zijn.

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (53%)
  • Maan - Ik kom eraan (16%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (20%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (7%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (4%)
30177 stemmen