Volledig scherm

Vader Carice en Jelka van Houten overleden

UpdateDe vader van actrices Carice en Jelka van Houten is op 63-jarige leeftijd overleden. In De Volkskrant staat donderdag een overlijdensadvertentie van Carice en Jelka onder de titel 'The End', een verwijzing naar een aftiteling van een film.

Volledig scherm
© VK

Theodore van Houten was filmjournalist, schrijver en musicoloog. Hij overleed vorige week op 7 april in Amsterdam. Hij is in besloten kring gecremeerd. 'Lieve papa, nu ben je van altijd', schrijven Carice en Jelka.

Theodore van Houten vertaalde in 2009 de verfilming Alice in Wonderland, waarvoor zijn dochter Carice de Nederlandse stem van Alice insprak. Hij werkte als musicoloog bij Het Gelders Orkest en bij het Brabants Orkest. Hij schreef ook toelichtingen over duizenden muziekwerken voor tijdschriften en radioprogramma's. Sinds eind jaren zeventig werkte hij als programmamaker veel voor Radio 4. Hij schreef elf boeken, de meeste over zijn passie muziek en zwijgende film.

Van Houten genoot een grote reputatie als film- en muziekkenner. Vooral de muziek die bij stomme films werd gebruikt was zijn specialiteit. Hij schreef er een standaardwerk over. Van Houten was ook nauw betrokken bij de vertoningen van filmklassiekers als Napoleon van Abel Gance uit 1927.

Nog geen maand geleden maakte Carice van Houten bekend dat ze zwanger is van Guy Pearce. Carice en Guy leerden elkaar kennen op de set van Brimstone, de nieuwe film van Martin Koolhoven. Jelka van Houten heeft twee kinderen, een jongen en een meisje.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement