Jeroen van Koningsbrugge en Eva van der Gucht tijdens de presentatie van de cast van de nieuwe musical 't Schaep met de 5 Pooten.
Volledig scherm
Jeroen van Koningsbrugge en Eva van der Gucht tijdens de presentatie van de cast van de nieuwe musical 't Schaep met de 5 Pooten. © ANP Kippa

Van Koningsbrugge in musical 't Schaep

UpdateJeroen van Koningsbrugge en de broers Tim en Wart Kamps zijn vanaf april te zien in hoofdrollen in de nieuwe musicalversie van ‘t Schaep met de 5 Pooten. Van Koningsbrugge vertolkt de rol van Kootje, de broers Kamps delen de rol van Lukas.

Andere acteurs die grote rollen in de voorstellingen spelen, zijn Eva van der Gucht, Ellen Pieters, John Buijsman en Jetty Mathurin. ‘t Schaep is gebaseerd op de beroemde serie uit de jaren zestig en de remake van ruim tien jaar geleden. 

In zowel serie als musical volgt het publiek de besognes van een groep vaste bezoekers van een café in de Jordaan. De beroemde liedjes, zoals We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen niewaar?, Het zal je kind maar wezen en As je mekaar niet meer vertrouwen kan werden gecomponeerd door Harry Bannink. Het script van de nieuwe musical wordt geschreven door Raoul Heertje.

Lees verder onder de foto

Jeroen van Koningsbrugge, Eva van der Gucht, Ellen Pieters, Jetty Mathurin, Wart Kamps/Tim Kamps, Jeske van de Staak en John Buijsman tijdens de presentatie van de cast van de nieuwe musical 't Schaep met de 5 Pooten.
Volledig scherm
Jeroen van Koningsbrugge, Eva van der Gucht, Ellen Pieters, Jetty Mathurin, Wart Kamps/Tim Kamps, Jeske van de Staak en John Buijsman tijdens de presentatie van de cast van de nieuwe musical 't Schaep met de 5 Pooten. © ANP Kippa

Het wordt verhaal wordt voor de musical niet gemoderniseerd.,,De karakters zijn tijdloos”, legt Raoul Heertje uit. Hij baseert zich op de serie die in 1969 voor het eerst te zien was op televisie. ,,Het gaat uiteindelijk om de mensen en de relaties die ze met elkaar hebben. Over de liefde tussen Doortje en Kootje bijvoorbeeld. En hoe de personages omgaan met hun mankementen en met die van anderen. Daar is niks oubolligs aan.”

De situaties waar de stamgasten in terecht komen, zijn volgens Jeroen van Koningsbrugge voor veel mensen herkenbaar. ,,Dat is de kracht denk ik”, zegt Jeroen, die de rol van Kootje op zich neemt. ,,Die onhandigheid, de knullige manier van met elkaar omgaan. Dingen zeggen voordat je nadenkt.” Lachend: ,,En dan komt er ruzie, maar dan komt het ook weer goed.”

Geen druk

De serie, geschreven door Eli Asser, werd in de jaren zestig door miljoenen mensen bekeken. In 2006 volgde een remake met onder anderen Loes Luca, Pierre Bokma, Carry Tefsen en Georgina Verbaan. Die, en de vier daaropvolgende series, waren enorm populair. Toch legt die populariteit geen druk op de huidige castleden.

,,De musical wordt echt anders dan de serie”, zegt Van Koningsbrugge. ,,Het zijn allemaal andere spelers. En ik denk doordat het de vorm theater is dat je nooit gaat denken: oh dat was op televisie anders.”

Amsterdams accent

Dat heel Nederland geniet van de Amsterdamse geintjes in het verhaal, vindt Eva Van Der Gucht, die Doortje gaat spelen, niet gek. ,,Je zou kunnen denken: het is zo Amsterdams, dat is alleen leuk voor Amsterdammers. Maar dat is niet zo. Iedereen vindt het leuk, heel Nederland vindt het fantastisch om naar te kijken. Juist dat exorbitante van het Amsterdams maakt het weer heel universeel.” Aan het accent moet ze nog wel even werken, bekent ze. ,,Maar dat komt goed. Ik ga gewoon heel veel André Hazes luisteren. Dat vind ik helemaal niet erg.”

De musical ‘t Schaep met de 5 Pooten is van 3 april tot en met 16 juni te zien in DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna verhuist de voorstelling voor een week naar het Luxor Theater in Rotterdam. De première is op 14 april.

Jeroen van Koningsbrugge in ‘t Schaep
Volledig scherm
Jeroen van Koningsbrugge in ‘t Schaep © ANP Kippa