Volledig scherm
© Vara

Vara-reeks De Aanklagers verdient meer kijkers

ColumnAD-journalist Angela de Jong schrijft twee keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

Volledig scherm
© AD

Het is verleidelijk om te schrijven over wat er allemaal níet deugt op televisie. Munitie genoeg. Neem Wat een poppenkast! van SBS6. Die poppen én stemmen zijn goed, maar het script is zó slecht. Alle scenes zijn veel te langdradig en vooral: niet grappig. Waarom is er niet geïnvesteerd in een paar goede tekstschrijvers? Dan zou het zo de concurrentie aankunnen met De TV Kantine.

Nog iets waar ik me over verbaas: waarom zendt RTL4 de kwis Back 2 School van Beau van Erven Dorens op maandag uit en niet op zaterdagavond 20.00 uur? Kinderen en volwassenen die het tegen elkaar opnemen, dat is bij uitstek een show waar je met het hele gezin en een bak chips voor gaat zitten. Maar maandagavond liggen die van mij lekker op tijd in bed en is de afstandbediening van mij. En zeg ik: toedeloe, Beau.

Zielig
Waar ik ook een sarcastisch stukje over zou kunnen schrijven: de veranderingen bij Nieuws­uur. Ik vind het zo zielig voor Rik van de Westelaken en Astrid Kersseboom dat ze niet meer aan tafel mogen zitten bij Marielle Tweebeeke en Twan Huys. Ze zijn nu veroordeeld tot een hoekje van de studio, waar ze staand de hoofdpunten van het nieuws mogen vertellen. Want dat is duidelijker voor de kijker, luidt de officiële verklaring. Ik raak er echter alleen maar door afgeleid. Want hoe gaat dat dan in de bedrijfskantine? Mogen Astrid en Rik daar ook niet meer aan hetzelfde tafeltje zitten als de Nieuwsuur-presentatoren?

Quote

Ik heb een prachtige baan. Wie kan zeggen dat hij de bijzondere dingen meemaakt die ik meemaak?

Officier Justin Louman in De Aanklagers

Maar soms zie je iets op tv dat je aan het denken zet. Over jezelf, over wat je bijdraagt aan de maatschappij. Dat had ik maandagavond bij De Aanklagers, de nieuwe VARA-reeks van Coen Verbraak waarin hij officieren van justitie ondervraagt en volgt bij hun werk.

Vuur
Werk waar ik eigenlijk helemaal niet zo veel van weet, merkte ik. Maar waar nu letterlijk een camera op staat. Verbraak is erbij als een officier een geliquideerde man inspecteert, een drugslab wordt opgerold en tijdens een bezoek aan een troosteloze Roma-wijk in Hongarije waar veel meisjes worden geronseld voor de Amsterdamse prostitutie.

Het meest trof me daarbij de blik in de ogen van de officieren. Niks business als usual, het raakt ze. Ook al is het de zoveelste keer. En dan het vuur waarmee ze over hun werk praten. Ondanks alle ellende die ze zien, de impact van 24-uursdiensten op hun gezinsleven en de bedreigingen waarmee ze óók te maken krijgen.

Op het hoofd van officier Justin Louman had 50.000 euro gestaan. Dat had hij zijn vrouw pas later verteld, bekende hij. Of zijn werk dat waard is, vroeg Verbraak. Louman was even stil. ,,Daar heb ik nooit zo over nagedacht. Het is zo. Ik denk niet: is dit het waard, wat staat er tegenover. Ik heb een prachtige baan. Wie kan zeggen dat hij de bijzondere dingen meemaakt die ik meemaak?''

Mijn bescheiden bijdrage aan de maatschappij vandaag: kijk dat programma. Het verdient meer dan de 316.000 kijkers van afgelopen maandag.

Reageren? angela@ad.nl