Volledig scherm
© Chris Pizzello

Vechtscheiding Janet na huiselijk geweld

Acht maanden geleden werd ze, op haar 50ste, voor het eerst moeder. Het leek de start van een bijzonder mooi jaar voor Janet Jackson, maar inmiddels is ze in een harde vechtscheiding beland.

Randy Jackson, de oudere broer van Janet, schetst een donker beeld van de laatste maanden van het huwelijk van zijn zus. ,,Het was een misbruiksituatie. Het begon later in de relatie, het verbale misbruik. Hij schold haar uit en ze voelde zich een gevangene in haar eigen huis. Geen enkele zwangere vrouw zou elke dag een bitch genoemd moeten worden’’, vertelt het voormalige lid van The Jackson 5 aan het Amerikaanse blad People.

Al kort na de geboorte van zoontje Eissa maakte de wereldberoemde zangeres bekend dat zij en haar man Wissam Al Mana na een huwelijk van vijf jaar zouden scheiden. Dat haar broer Randy nu uit de doeken doet wat er speelde, heeft volgens insiders te maken met de aanstaande rechtszaak over de scheiding. Janet eist de volledige voogdij over Eissa en het relaas van Randy zou helpen de rechter aan haar kant te krijgen.

Zelf zegt hij dat de familie Jackson liever de luiken gesloten houdt, ‘maar soms helpt transparantie’. ,,Genoeg is genoeg’’, zegt Randy. ,,Er is heel veel pijn. Janet heeft het zwaar te verduren met de scheiding. Ik heb het er zwaar mee, wij allemaal.’’ Hij vertelt dat hij zich eerder dit jaar gedwongen voelde om in te grijpen in het leven van zijn zusje. ,,Ik zei: trek bij mij in of ik kom bij jou langs en dan wordt het knallende ruzie. Ze was boos op me, maar dat maakte me niet uit. Het moest stoppen, dit is mijn kleine zusje. Mijn moeder en zus Rebbie zijn ook naar Londen (waar Janet woont, red.) gekomen om hulp te bieden.’’

Huiselijk geweld

Eerder deze week barstte Janet in huilen uit nadat ze tijdens een concert in Houston haar nummer What About ten gehore had gebracht. Het liedje gaat over huiselijk geweld. Op verschillende fanvideo's is te zien hoe Janet haar handen na afloop voor haar ogen slaat. ,,Dit ben ik’’, zegt ze daarna, wijzend naar zichzelf.

Janet hervatte onlangs haar tour, die ze vorig jaar nog stil legde vanwege haar zwangerschap. Artsen vonden dat ze het rustig aan moest doen vanwege haar hoge leeftijd. Ze was bijna 50 toen ze zwanger raakte. ,,Dat ze nu weer aan het toeren is, is bij de gratie Gods. Wissam deed verschrikkelijk moeilijk dat Janet Eissa mee op tour wilde nemen’’, weet Randy.

Advocaten van Wissam, een steenrijke zakenman uit Qatar, willen niet reageren op de ‘vreemde en pijnlijke’ beschuldigingen.