George Michael.
Volledig scherm
George Michael. © EPA

Veiling kunstcollectie George Michael brengt miljoenen op

Een veiling van een deel van de kunstcollectie van George Michael bij veilinghuis Christies in Londen heeft ruim 10 miljoen euro opgebracht. Het geld wordt gebruikt om door te gaan met het filantropische werk van de Britse zanger en songwriter.

De ter veiling aangeboden collectie van de in 2016 overleden George Michael bevat zo’n tweehonderd 200 kunstwerken van zogenoemde Young British Artists-kunstenaars (jonge Britse kunstenaars), wier werk hij diep bewonderde en met wie hij een sterke band opbouwde. 

Topstukken van de veiling waren twee werken van kunstenaar Damien Hirst: The Incomplete Truth, dat donderdagavond werd verkocht voor 911.250 pond (1.020.600 euro) en Saint Sebastian, Exquisite Pain, waarvan de prijs uitkwam op 875.250 pond (980.280 euro).

The Incomplete Truth van Damien Hirst.
Volledig scherm
The Incomplete Truth van Damien Hirst. © Christies

Daarnaast werden werken van veel Britse kunstenaars als Tracey Emin, Sarah Lucas en Marc Quinn verkocht. Volgens veilinghuis Christie’s was de ontmoeting met de kunstenares Emin cruciaal voor Michael. Zij introduceerde hem in de kringen van de ‘YBA’s waarna hij begon met kunst verzamelen. Die collectie is volgens het veilinghuis uitgegroeid tot een ,,portret van Groot-Brittannië in de jaren negentig’’.

Voorafgaand aan de veiling waren hoogtepunten van de collectie te zien op een reizende expositie die langs New York, Los Angeles, Hongkong en Shanghai de wereld over trok en uiteindelijk eindigde in een speciale multimedia-tentoonstelling in Londen.

Onlineveiling tot vrijdagmiddag

De avondveiling trok online meer dan 12.000 bezoekers uit 27 verschillende landen, naast de bieders bij Christies in Londen en New York. Bijna een kwart van de bieders was nieuw voor het veilinghuis. Alle ingebrachte stukken donderdagavond werden verkocht. De onlineveiling gaat nog door tot vrijdagmiddag. Dan wordt ook de totaalopbrengst bekendgemaakt.

Saint Sebastian, Exquisite Pain van Damien Hirst.
Volledig scherm
Saint Sebastian, Exquisite Pain van Damien Hirst. © Christies