Verkeerspolitie Ethiopië houdt konvooi Máxima aan

VideoHet konvooi met koningin Máxima, die momenteel voor de Verenigde Naties op werkbezoek is in Ethiopië, is gisteren op weg van de plaats Debre Berhan naar hoofdstad Addis Abeba even aan de kant gezet door de verkeerspolitie. Die vond dat de stoet veel te hard reed en stond op het punt om bekeuringen uit te schrijven. De Ethiopische begeleiders van de koningin moesten tekst en uitleg geven, waarna de rit kon worden hervat.

De agenten konden moeilijk zien dat het om een officieel konvooi ging. De koningin reed namelijk in een onopvallende auto. Weliswaar wapperde daarop haar koninklijke standaard, maar dat zei de Ethiopiërs kennelijk niet zoveel. De stoet bestond verder uit blanco busjes en een enkele wagen van de beveiliging die ook geen zichtbare toeters en bellen had.

Het enige opvallende aan de inderdaad tempo makende auto's waren de knipperlichten en de relatief hoge snelheid voor de weg. De wagens reden ook niet altijd vlak bij elkaar, omdat de weg rijkelijk was voorzien van verkeersdrempels, waarbij steeds moest worden gestopt om te voorkomen dat de inzittenden van de auto door het dak zouden vliegen. Er zijn geen bekeuringen uitgedeeld. 

Een ander escorte, zoals dat in veel andere landen wel gebruikelijk is, was er in de vorm van een enkele motoragent alleen binnen Addis Abeba. Daar bleken de andere verkeersdeelnemers redelijk gehoorzaam want de stoet kon zonder opstoppingen door de avondspits rijden voor de afspraak die Máxima had bij BelCash, een bedrijf dat verschillende digitale diensten aanbiedt.

Kennis

Het is de tweede keer dat de regering van het Oost-Afrikaanse land de koningin heeft uitgenodigd. Ethiopië wil werk maken van het verbeteren van de toegankelijkheid tot financiële diensten en kan daarbij de kennis van Máxima goed gebruiken. De koningin zei eerder deze week erg naar haar bezoek te hebben uitgekeken. De koningin is sinds 2009 speciaal pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor de bevordering van toegankelijkheid tot financiële diensten, ook wel financiële ‘inclusie’ genoemd. Een bevolking die toegang heeft tot bank-en spaarrekeningen, verzekeringen en leningen kan zich beter ontwikkelen.

Ethiopië wil op dat gebied een inhaalslag maken. Twee derde van de bevolking heeft die gewenste toegang niet, en vrouwen nog minder dan mannen. Met mobiel bankieren kan vooruitgang worden gemaakt, maar dekking en betrouwbare elektriciteitsvoorzieningen zijn daarbij obstakels die ook aangepakt moeten worden. Koningin Máxima heeft tijdens haar bezoek onder meer gesprekken met de ministers van Financiën en Innovatie en Technologie, dr. Getahun Mekuria, en de gouverneur van de National Bank of Ethiopia. Ook zijn ontmoetingen gepland met president Sahle-Work Zewde en premier Abiy Ahmed.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
  1. Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Er is online commotie ontstaan over de afgelopen uitzending van de Vlaamse variant op Dancing with the Stars. Via sociale media laten verschillende kijkers weten dat ze niet te spreken zijn over de uitslag van de wedstrijd en kwade opzet vermoeden. Zo moest Evy Gruyaert zondag de show verlaten, hoewel ze aardige punten kreeg van de jury. Via een lang bericht op Instagram reageert Jan Kooijman (38) nu op alle opschudding.
  2. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.