'Verkleedpartij Gijp in Voetbal Inside was goede grap'

videoHet regende weer eens kritiek op sociale media na de uitzending van Voetbal Inside gisteravond. Het nieuws dat VTM-journalist Boudewijn van Spilbeeck voortaan door het leven gaat als vrouw, was reden voor een parodie voor de heren van het voetbalpraatprogramma: René van der Gijp zou verder gaan als Renate. Slecht voor de emancipatie of een goede grap? Het laatste, zo oordeelde 77 procent van de 55.426 lezers van deze site die hun stem uitbrachten op onze poll.

Volledig scherm
© AD

Voetbal Inside lag de afgelopen maanden al regelmatig onder vuur. Volgens critici zou het programma homofoob, seksistisch en racistisch zijn. Er werd zelfs tot een boycot opgeroepen; sponsors zouden zich niet moeten verbinden aan dit programma. Gilette en Amstel gaven aan in gesprek te gaan met de mannen, maar besloten dat Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen niet te ver gingen. Die lagen zelf niet echt wakker van de kritiek. Van der Gijp zei in een uitzending: ,,Of ik nou racist, homofoob of seksist genoemd word, het zal me echt een teringzorg zijn."

Nieuw hoogtepunt in de discussie is het spraakmakende optreden van Van der Gijp gisterenavond. 
Vlak voor het laatste blok kondigde Johan Derksen aan dat zijn collega een belangrijke mededeling had. ,,Ik wil het niet groter maken dan dat het is, maar ik wil vanaf nu verder als Renate", verklaarde Van der Gijp. Wat volgde was een lachsalvo van Derksen en gast Johan Boskamp.

Volledig scherm
© RTL

BN'ers

Na het reclameblok kwam Van der Gijp ook daadwerkelijk met een blonde pruik en vrouwenkleding op. Op sociale media volgden veel negatieve reacties. 'Wat is dit voor programma?' en 'we moeten vooral niet doen alsof het gedrag van Derksen en Gijp normaal is'. Ook bekende Nederlanders lieten hun afkeur blijken. Paul de Leeuw noemde het 'dom en stom' en Jon van Eerd vroeg zich af wanneer het nou eens afgelopen is met Voetbal Inside.

Toch vindt de grote meerderheid van de lezers van deze site die hun mening gaven via de poll het een goede grap. Zij zijn het duidelijk niet eens met de kritiek op sociale media. Johan Derksen voelde de kritiek gisteren overigens al aankomen. ,,Er zullen wel weer mensen over ons heen vallen. Maar hopelijk begrijpen ze dat dit satire is. Ook al is het héél slechte satire."

Lees ook: 
Negatieve reacties op verschijning Gijp als Renate in Voetbal Inside

poll

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

  • Lidl (19%)
  • AH (3%)
  • Jumbo (31%)
  • Plus (13%)
  • Calvé pindakaas (7%)
  • Heineken (3%)
  • Staatsloterij (16%)
  • Dierenbescherming (4%)
  • Nationaal Comité 4 en 5 mei (2%)
  • McDonald's (2%)
23254 stemmen