Volledig scherm
Emma © Emma Caris/BNN

Verloren strijd van Emma tegen anorexia ontroert kijker

De documentaire Emma wil leven, die gisteren 651.000 belangstellenden trok op NPO3, heeft op veel kijkers diepe indruk gemaakt. In de documentaire van Jessica Villerius is te zien hoe de 18-jarige Emma de strijd tegen anorexia verliest. ,,In tijden niet meer zo hard gehuild", is een van de vele reacties op sociale media.

Volledig scherm
Emma, links in Portugal, rechts voor haar ziekte © Screenshot NPO3

Emma wil leven vertelt het verhaal van Emma, die aan de eetstoornis anorexia lijdt. Documentairemaakster Jessica Villerius praat met haar ouders, vriendinnen en hulpverleners. Uiteindelijk doet de jonge vrouw in Portugal een laatste poging te herstellen van de ziekte. Daar wordt ze door een team hulpverleners begeleid.

De sterk vermagerde vrouw krijgt in Portugal een longontsteking, waarna haar omgeving vreest voor haar leven. Ze komt er overheen en neemt een emotioneel filmpje op waarin ze vertelt dat ze weer wil gaan eten. Haar lichaam is echter te zwak en uiteindelijk overlijdt ze alsnog tussen de hulpverleners.

Bevooroordeeld
Op sociale media regent het reacties. Veel kijkers geven aan dat ze geroerd zijn door de documentaire. ,,In tijden niet meer zo hard gehuild. Wat een heftige documentaire", schrijft Sylvana. Ana twittert: ,,Ik ben moe en verdrietig en heb het koud na #emmawilleven."

Kirsten zegt: ,,Zo aangrijpend en zo goed dat dit wordt uitgezonden. Hopelijk tevens een eye opener voor iedereen die bevooroordeeld is." Ook is er veel lof voor de ouders, die enkele maanden na het overlijden van Emma haar verhaal al wilden en konden vertellen.

Emma wil leven was onderdeel van een thema-avond van BNN op NPO3. Na afloop werd in de studio van Pauw door Sophie Hilbrand nagepraat over de heftige documentaire.

Emma wil leven is hier terug te kijken.