Volledig scherm
Sterren drank en drugs © Fotomontage HLN

Verlost van hun verslaving: deze sterren zijn nuchter na jaren vol drank en drugs

Russell Brand (43) is precies 16 jaar clean, zo liet hij weten via Twitter. De Britse acteur was verslaafd aan drugs en drank, maar heeft al jaren geen van beide aangeraakt. Daarmee is hij niet de enige in Hollywood die zijn leven weer op de rails kreeg, want ook deze beroemdheden zijn tegenwoordig altijd BOB.

Dat Russell Brand in het verleden zwaar verslaafd was aan drugs en alcohol, weet intussen iedereen. De komiek kickte volledig af, maar gebruikt het twaalf stappen-programma van de Anonieme Alcoholisten nog steeds. ,,Het is mijn geloof geworden”, zei hij. Hij schreef ook een boek over zijn herstel: Recovery. In de twaalf stappen wordt onder meer omschreven dat verslaafden hun tekortkomingen wat betreft hun verslaving op een rij zetten en kritisch naar zichzelf durven te kijken.

Volledig scherm
Russell Brand © EPA

Keith Richards (74): decennia verslaafd aan whiskey en vodka

Keith Richards, de gitarist van de Rolling Stones, verklaarde deze week het drinken (bijna) volledig opgegeven te hebben. ,,Al bijna een jaar nu. Ik was het gewoon beu, dus heb ik de stekker eruit getrokken”, zei hij in Rolling Stone magazine. De muzikant gaf toe decennia lang verslaafd te zijn aan whiskey en vodka. Volledig nuchter is Richards echter niet, want hij sipt af en toe nog van een glaasje wijn of een biertje. 

Volledig scherm
Keith Richards © EPA

Eminem (46): al 10 jaar nuchter

Eminem, Marshall Mathers in het echt, overleed in 2007 bijna aan een overdosis Methadon. Hij ging naar de afkickkliniek, en met succes. In april dit jaar vierde hij zijn tiende verjaardag als nuchter man. ,,Het was niet best”, weet de rapper nog. ,,Als ik twee uur later in het ziekenhuis was geweest, was ik nu dood. Al mijn organen waren er al mee gestopt en de artsen dachten dat ik het niet zou redden.”

Volledig scherm
Eminem © REUTERS

Brad Pitt (54): drank verantwoordelijk voor scheiding

Brad Pitt heeft zichzelf lang verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van zijn huwelijk met Angelina Jolie. In een interview gaf de acteur toe dat hij te veel alcohol dronk. ,,Sinds ik van school ben, kon ik me geen dag herinneren dat ik niet aan het zuipen was of een joint rookte. Toen ik een gezin stichtte, stopte ik met alles, behalve met drank”, zei Brad. Hij werd alcoholist. ,,Het werd echt een probleem”, aldus de acteur. ,,Maar ik probeer om mezelf te verbeteren en ben daarvoor in behandeling. Ik heb wel twee therapeuten versleten voordat ik de juiste tegenkwam.” Brad verving de drank door sapjes en water.

Volledig scherm
Brad Pitt © EPA

Robert Downey (53): voerde een jarenlange strijd

Robert Downey Jr. is tegenwoordig een van de best betaalde acteurs van Hollywood. Dat was ooit helemaal anders: begin jaren negentig kwam de acteur verschillende keren in aanraking met de politie wegens drugsbezit en dronkenschap. Hij zat in totaal twee jaar en acht maanden achter de tralies en werd gedwongen naar een ontwenningskliniek gestuurd. Hij focuste zich op gevechtssport als afleiding, en een jaar later zat Robert bij Oprah op de bank om te praten over de ongelooflijke verandering in zijn leven.

Volledig scherm
Robert Downey Jr. © EPA

Rob Lowe (54): heeft al 25 jaar drank afgezworen

De acteur is al meer dan 25 jaar nuchter en heeft dit naar eigen zeggen te danken aan zijn geweldige vrouw. Hij kreeg er in 2015 zelfs een ‘Spirit of Sobriety Award’ voor. ,,Herstellen van mijn verslaving heeft mijn leven waarde gegeven”, zei hij toen hij de award in ontvangst nam. ,,Integriteit, eerlijkheid, geloof, een relatie met god, en vooral dankbaarheid. Het heeft mij een prachtige familie gegeven en een fantastische carrière.”

Volledig scherm
Rob Lowe © EPA

Chrissy Teigen (33): te veel wijn

Chrissy Teigen kon moeilijk maat houden wanneer ze alcohol dronk. Dat vertelde het model openhartig tijdens een interview met het Amerikaanse Cosmopolitan. Een glaasje wijn voor, tijdens en na een event werd voor Teigen een routine. ,,En het probleem is dat ik niet het type ben dat dan één glaasje drinkt”, gaf ze toe. Ze stopte daarom met drinken, en was zo positief verrast over de effecten dat ze nu de fles volledig laat staan. ,,Ik moest mezelf fixen”, zei ze.

Volledig scherm
Chrissy Teigen © Chris Pizzello/Invision/AP

Daniel Radcliffe (29): problematische verslaving

Na de opnames van de verschillende ‘Harry Potter’-films kreeg Daniel Radcliffe met problematisch alcoholgebruik te kampen. De acteur zocht meerdere malen hulp en zwoor uiteindelijk de Hollywoodlifestyle van feestjes volledig af. Radcliffe gaf later toe dat hij drank absoluut nodig had om zich ergens te kunnen amuseren.

Volledig scherm
Daniel Radcliffe © ANP Kippa

Calvin Harris (34): werd nuchter op zijn 24

De 34-jarige populaire Schotse dj stopte met drinken omdat het zo’n slechte invloed had op zijn leven. ,,Alcohol maakte me ziek, het had invloed op mijn brein op de slechts mogelijke manier,” gaf Harris in een interview met de BBC toe. ,,Mijn leven is nu een miljoen keer beter. Als je drinkt weet je zelf niet meer of je een goede show hebt gegeven of niet. En misschien maar goed ook, want als ik drink zou ik toch enkel onzin verkopen.”

Volledig scherm
Calvin Harris © EPA

Kendrick Lamar (31): blijft ver weg van drugs en alcohol

Nu scoort hij enorme successen als artiest, maar Kendrick Lamar houdt zijn voetjes op de grond. ,,Mijn carrière heeft voor mij nooit gedraaid rond rijk worden, vrouwen versieren, designer kleding, of drank”, vertelde hij aan GQ. ,,Ik bedoel maar: ik kom van die levensstijl, en ik realiseerde me dat ik echt aan het vechten was. Dus ben ik gestopt, en kreeg ik mijn leven weer op de rails.”

Volledig scherm
Kendrick Lamar © REUTERS

Lana Del Rey (33): al aan de drank toen ze nog minderjarig was

In een interview vertelde Lana dat ze dagelijks dronk toen ze erg jong was. Ze vond het ‘spannend’ om zo in haar eentje haar donkere kanten te ontdekken. Haar ouders stuurden haar naar een strenge kostschool in Connecticut om Lana weer nuchter te krijgen. Meerdere nummers op haar album ‘Born To Die’ gaan over de problemen die ze toen overwon.

Volledig scherm
Lana Del Rey © EPA

Ben Affleck (46): moeilijke relatie met alcohol

Affleck liet zich in 2001 behandelen in een kliniek. Nadien leek hij definitief verlost van zijn alcoholverslaving, maar in 2017 is hij plots hervallen. ,,Ik heb een nieuwe behandeling tegen alcoholverslaving achter de rug. Het is iets wat ik vaker heb overwonnen en dat wil ik ook blijven doen”, aldus een openhartige Affleck. ,,Ik wil alles uit mijn leven halen en de beste vader zijn. Ik wil dat mijn kinderen weten dat ze zich niet hoeven te schamen om om hulp te vragen als ze dat nodig hebben. Dit was de eerste van vele stappen in de richting van een volledig herstel”, schreef hij toen op Facebook.

Volledig scherm
Ben Affleck © EPA

Matthew Perry (49): 15 jaar lang verslaafd

Matthew Perry was vijftien jaar lang verslaafd aan alcohol, softdrugs en kalmerende medicijnen. Naar eigen zeggen kan de acteur zich daardoor zelfs niets meer herinneren van de opnames van drie seizoenen van ‘Friends’. Hij werd drie keer opgenomen, en sinds 2011 is hij volledig clean. Hij gaf later zelf voorlichting aan anderen die met verslaving kampen.

Volledig scherm
Matthew Perry © AFP

Keith Urban (51): al meer dan een decennium afgekickt van drank en cocaïne

Keith Urban denkt dat het voor verslaafden heel belangrijk is om zich niet af te sluiten voor de mensen in hun omgeving. Dat vertelde de countryzanger, die zelf werd behandeld voor zijn verslaving en drank en cocaïne, in een interview. Hij is intussen al meer dan 10 jaar nuchter. ,,Het gevaar is dat je denkt dat je er zelf wel uitkomt en weigert om hulp te vragen. Dan is het einde nabij. Ik was zelf aan het verdrinken toen ik me bedacht dat ik mijn hand zou kunnen opsteken om hulp te vragen. Ik ben zo dankbaar dat ik dat heb gedaan en er nog ben.”

Volledig scherm
Keith Urban © EPA

Jada Pinkett Smith (47): twee flessen wijn per avond

Jada Pinkett, de vrouw van Will Smith, kapte zelf met de drank nadat de situatie problematisch werd. ,,Ik begon dagelijks twee flessen wijn op te drinken. Op een bepaald moment dacht ik: Jada, je hebt een probleem. Vanaf die dag heb ik geen druppel meer aangeraakt.”

Volledig scherm
Jada Pinkett Smith © EPA

Gerard Butler (49): verslaafd aan pijnstillers

Acteur Gerard Butler liet zich in 2012 opnemen in een afkickkliniek omdat hij te verslaafd was geworden aan pijnstillers. Zijn problematisch gedrag begon nadat hij last kreeg van hevige spierpijn door de opnames van de film ‘300'. Butler herstelde zich en raakte sindsdien ook geen druppel alcohol meer aan. ,,Ik heb veel foute beslissingen gemaakt in mijn leven, maar ik weet dat dat de juiste keuze was”, zei hij.

Volledig scherm
Gerard Butler © EPA

Tobey Maguire (43): bezoekjes aan de AA

‘Spider-Man’ gaf alle drank en drugs volledig op toen hij negentien was. De acteur is nu 42 jaar en dus al meer dan twintig jaar nuchter. Hij zocht hulp, en ging onder meer naar AA-meetings. ,,Het is zo gemakkelijk. Je komt er binnen, en je vraagt om hulp. Het heeft mijn leven totaal veranderd”, zei hij in een interview.

Volledig scherm
Tobey Maguire © EPA

Sia (42): zelfmoordgedachten door pijstillers

Sia Furler werd wereldberoemd met haar hits als ‘Chandelier’. Haar eerste grote liefde stierf in een ongeluk, en deze tragische gebeurtenis zorgde ervoor dat er paniekaanvallen en depressieve periodes in haar leven kwamen. Ze geraakte verslaafd aan alcohol en kalmerende medicatie, wat leidde tot zelfmoordgedachten. Maar Sia liet zich behandelen, en is intussen helemaal clean.

Volledig scherm
Sia © REUTERS

Ewan McGregor (47): van ‘gezellige drinker’ naar verslaafde

Hij was eerst een ‘gezellige drinker’, maar Ewan McGregor veranderde al snel in een verslaafde. Hij besloot voor zichzelf dat het genoeg was, en dat alcohol er niet langer voor mocht zorgen dat hij alles zou verliezen. Hij stopte volledig met drinken.

Volledig scherm
Ewan McGregor © AFP

Naomi Campbell (48): veel gelukkiger nuchter

Ooit was het topmodel een stevige drinkster, maar een paar jaar geleden maakte ze daar een einde aan. ,,Ik ben zo veel gelukkiger nu ik niet meer drink”, zei ze in een interview met Life & Style in 2013. Zo kreeg ze ook haar notoire divagedrag onder controle.

Volledig scherm
Naomi Campbell © EPA

Colin Farrell (42): bijna dood door drugs en alcohol

De verslavingen van Colin Farrell joegen de acteur bijna de dood in, zo onthulde hij enkelen jaren terug. De acteur vocht jaren tegen een drugs- en alcoholverslaving. In 2005 wilde hij er een punt achter zetten en ging hij naar een afkickkliniek. ,,Ik dacht toen echt dat ik niet meer lang te leven had”, zei hij daarover. Zijn hele leven was Colin al verslaafd. ,,Ik maak geen grap hoor, vraag maar aan mijn moeder. Ik had zes maanden een Lion-verslaving toen ik zeven was. Daarna was ik verslaafd aan Coco Pops en ik had aardappelpuree-eetbuien. Ik kan echt overal aan verslaafd raken.”

Volledig scherm
Colin Farrell © EPA

Bradley Cooper (43): geen alcohol aangeraakt sinds hij 29 werd

De acteur worstelde met een alcoholverslaving maar vertelde in 2013 aan GQ Magazine dat hij op 29-jarige leeftijd gestopt is met drinken. ,,Indien ik dat niet had gedaan, zou ik eigenhandig mijn hele leven saboteren”, zei hij.

Volledig scherm
Bradley Cooper © AFP
  1. Johnny Depp stuurde woedende smsjes over verdrinken en verbranden Amber Heard

    Johnny Depp stuurde woedende smsjes over verdrinken en verbranden Amber Heard

    Tijdens een hoorzitting in de Londense rechtbank zijn nieuwe details bekendgemaakt over de tumultueuze relatie tussen Johnny Depp (56) en z’n ex Amber Heard (33). Hij suggereerde haar - al dan niet met een knipoog - te verdrinken en te verbranden. Dat valt op te maken uit smsjes die Depp in 2013 naar een goeie vriend stuurde, schrijft The New York Post op basis van de rechtszitting. De ex-geliefden zijn al een hele tijd in een juridische strijd verwikkeld over beschuldigingen van huiselijk geweld.