Verrassing! Prinses Beatrix als klusjesvrouw

VIDEOVoor één dag was prinses Beatrix vandaag niet alleen Koninklijke hoogheid, maar ook klusjesvrouw. Op een kinderdagcentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking werkte ze mee tijdens de grootse vrijwilligersactie van Nederland: NL Doet.

Prinses Beatrix zet haar leesbril op en buigt zich naar voren. Wat voor project ligt hier voor haar? Aha. Een voelbord. Hier moeten straks de handen van kinderen met een verstandelijke beperking over sponsjes wrijven, langs de zachte haren van een verfrol strijken, voelen aan de bobbels van een massageroller.

Ook al zijn de kinderen die hier naar dagcentrum Onder Dak komen vier tot achttien jaar, sommigen hebben de verstandelijke vermogens van een baby. Om hen te helpen pakt de prinses een schroevendraaier. Normaal is er te weinig tijd, om zintuig stimulerend materiaal zoals dit voelbord te maken. Nu is de prinses er, net als een groep jonge scholieren die als vrijwilliger aan het werk gaat. Beatrix lacht naar de anderen. Daar is niet alleen de hoogheid, maar ook de warmte van een oma.

Boor

Het is wel één die gewend is dat al haar bewegingen nauwgezet worden gevolgd. Let op, de prinses draait aan een schroef! Klik, klik, klik. Daar, ze pakt een boor! Flits, flits, flits. Dit is de belangstelling die de koningin van weleer kan ontlopen, nu ze de leeftijd van 80 jaar heeft bereikt. Ze selecteert haar activiteiten zorgvuldig. Elk jaar prijkt daartussen NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland die wordt georganiseerd door het Oranje Fonds. Twaalf jaar geleden begon ze als vrijwilliger, dat was ook hier in Amersfoort. Toen serveerde ze eten aan ouderen, was ze koningin. Nu is ze zelf op leeftijd.

Met verbazing kijken de scholieren die ook kwamen helpen hoe ze in de belangstelling staat. Neem Wouter (13), die klein lijkt naast een muur van journalisten die zich richten op de buurvrouw. ,,Ze hadden ons wel gezegd dat er een camera zou zijn, maar dit is wel wat anders.’’ Stel je voor dat hij, Evita en Isabella een andere activiteit hadden gekozen. Dan hadden ze al deze actie gemist.

Volledig scherm
© ANP

Niet voor de show

Volledig scherm
© ANP

Het drietal snapt de wereld, anders dan de kinderen die dagelijks in dit centrum komen. Die hebben geen idee dat de mevrouw die nu naar buiten loopt om met hen viooltjes te planten een prinses is. Of dat de man die buiten staat te vegen haar neef Bernhard is, een prins dus, die samen met zijn vrouw Anette meekwam met de voormalige koningin. De kinderen die hier komen werken er soms nog aan zindelijk te worden, of zelfstandig te eten. Toch hebben ze het recht om te leren, zegt begeleider Marèl van Willigenburg. ,,Ze kunnen niet naar school, maar om ze toch te stimuleren in hun ontwikkeling bieden we ze activiteiten aan.’’

Over deze kinderen ontfermt Beatrix zich met zorg. Ze maant één van hen de camera’s te negeren. De lenzen zetten hun dag op zijn kop. Een jongen springt van opwinding onophoudelijk op en neer. Een meisje staart naar een camera, alsof ze niets anders ziet. Nog even, dan vertrekt de pers. Dan zal de prinses hier lunchen, kan ze vrijuit praten met de mensen die haar omringen. ,,Ze is hier niet voor de show,’’ zegt Van Willigenburg. ,,Ze wilde meteen aan de slag.’’ De prinses is meer ontspannen sinds haar pensioen, zeggen de mensen die haar kennen. Als ze lacht, hier in Amersfoort tegen de kinderen om haar heen, straalt ze dat uit. In haar witte shirt is het alsof ze net zo is als de anderen. Alleen staat zij centraal in het flitslicht. 

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP