Volledig scherm
Bo Van Spilbeeck © VTM Nieuws

Vlaamse tv-journalist Boudewijn voor het eerst te zien als Bo

UpdateJournalist van de Vlaamse zender VTM Boudewijn van Spilbeeck heeft gekozen om vrouw te worden. Dat maakte zij gisteren bekend. Vandaag was Bo voor het eerst aan het werk in haar nieuwe genderrol.

,,Ik heb de beslissing genomen om voortaan als vrouw door het leven te gaan. Dat zal bij velen als totaal onverwacht overkomen, maar voor mij en mijn omgeving is het dat niet. Mijn beslissing om van geslacht te veranderen, neem ik niet lichtzinnig", aldus Van Spilbeek in de mededeling, die te lezen is op vtmnieuws.be.

Vandaag was Bo op het Twitteraccount van VTM voor het eerst te zien als vrouw. ,,Ik ben mijn nieuwe zelf, waar ik al zo lang naar streef, op zat te wachten, naar verlangde. Ik ben zalig gelukkig", zegt ze in een filmpje. 

De tekst gaat door onder de foto.

In het bericht legt Bo uit dat haar eerste herinnering aan de gedachte dat ze een meisje wou zijn, was toen ze acht jaar was. In haar puberteit is ze zich ook zo gaan kleden. Van Spilbeeck, die in februari 59 jaar wordt, overwoog vijftien jaar geleden een eerste keer om de transitie van man naar vrouw te doen, maar toen leek de tijdsgeest er nog niet rijp voor.

Niet te laat

,,Ik vreesde mijn fantastische baan, mijn vrienden en vooral mijn dierbaar gezin te verliezen," schrijft ze. ,,De afgelopen vijf, zes jaar is mijn onbehagen om als man te leven heel sterk toegenomen. Externe factoren hebben alles versneld: een aantal transgender-vloggers op YouTube die succesvol de transitie doorgemaakt hebben. Maar ook reality-ster Caitlyn Jenner, in een vorig leven bekend als Olympisch kampioen Bruce Jenner. Dat zij op 65 jaar toch de beslissing nam om van geslacht te veranderen, heeft mij doen inzien dat het ook voor mij niet te laat was."

Van Spilbeeck zocht contact met gynaecologe Petra De Sutter, en zij heeft haar de weg getoond naar het Centrum voor seksuologie en gender in Gent. ,,Intussen ben ik bijna een half jaar in behandeling, krijg ik hormonentherapie en zijn verschillende vervrouwelijkende ingrepen gepland. Het zal nog een jaar of meer duren voor mijn transitie helemaal afgerond is en mijn lichaam volledig in overeenstemming is met mijn geest.

Schok

De journalist schrijft dat de beslissing niet makkelijk is geweest voor haar partner, kinderen en naaste familie. ,,Maar wij zijn vastberaden om deze moeilijke tocht samen af te leggen en tot een goed einde te brengen", besluit Van Spilbeeck, die eveneens de redactie van VTM Nieuws bedankt voor de steun.

,,Boudewijn Van Spilbeeck is de afgelopen 28 jaar een uitstekend journalist geweest bij VTM Nieuws", aldus hoofdredacteur Kris Hoflack in een persbericht. ,,Een vaste waarde met heel veel kennis, nieuwsgierigheid en gedrevenheid, en iemand die dossiers heel helder aan de kijker kan overbrengen. Bo Van Spilbeeck zal dit gedreven journalistiek werk voortzetten. Heel onze redactie steunt de transitie en zal Bo een warm welkom geven." Dinsdagavond zendt VTM de reportage "Cathérine: Boudewijn wordt Bo" uit.

,,Als eerste bekend gezicht dat in Vlaanderen zo’n transitie doet, besef ik dat dit nieuws een schok kan zijn", schrijft Van Spilbeeck nog. "Maar ik hoop dat ik een rol kan spelen in de maatschappelijke aanvaarding van transgenders. Ik zie het dan ook als een morele plicht om mijn verhaal naar buiten te brengen en daarmee alle mensen te steunen die zich in hun lichaam en hun genderrol niet goed voelen."