Volledig scherm
Angela de Jong. © Shody Careman

Voetbalsters, jullie hoeven niet in alles op mannen te lijken

angela kijkt tvJournaliste Angela de Jong schrijft drie keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

Beste voetbalsters,

Quote

Het valt voor de Johan Derksens in deze wereld niet langer te ontkennen dat er iets aan het kantelen is in de maatschappij

We zaten er klaar voor zondag. Met chips, olijven en kipnuggets - alleen de roodwitblauwe vlaggetjes op de wangen ontbraken. Dat lag overigens niet aan mijn kinderen, maar aan hun moeder die de vieze, onafwasbare schmink op een onbewaakt ogenblik heeft verdonkeremaand.

Ik wil er maar mee zeggen, dames: in huize De Jong is de beleving van het EK voetbal voor vrouwen precies hetzelfde als die van een doorsnee wedstrijd van de Oranjemannen. Of van Feyenoord of van een willekeurig Champions Leagueduel met Messi of Ronaldo. Komt allemaal door mijn 10-jarige dochter, fanatieke voetballer in MO11-1 (voorheen de E’tjes) , die overloopt van girl-power en elke week bewijst dat ze écht niet onder doet voor haar jongere broer. En zoals zij zijn er zoveel. Steeds meer zelfs.

Terecht dus dat de NOS zo uitpakt met dit Europees Kampioenschap. En het is al helemaal leuk dat er dan ook nog eens 2,1 miljoen mensen zitten te juichen voor de televisie. Natuurlijk zal meespelen dat de echte voetballiefhebbers al weer veel te lang droog staan. Maar toch. Het valt voor de Johan Derksens in deze wereld niet langer te ontkennen dat er iets aan het kantelen is in de maatschappij. Om die reden vind ik het dan wel jammer dat de nabeschouwing met Carolien Borgers enkel op een digitale zender te zien was. Gelijke monniken, gelijke kappen: laten we dat dan voortaan ook doen met Studio Voetbal.

Quote

Met die getailleerde shirts en kekke paardenstaarten en knotjes lijken jullie meer op hockeymeisjes dan op hoekige manwijven

Maar waar ik als moeder van een pre-pubervoetbalster persoonlijk het meest blij mee ben, is dat jullie er tegenwoordig zo goed uitzien. Met die getailleerde shirts en kekke paardenstaarten en knotjes lijken jullie meer op hockeymeisjes dan op hoekige manwijven, een hardnekkig vooroordeel dat aan de combinatie vrouwen en voetbal kleeft. Dát was – ik schaam me om het toe te geven –de reden dat ik de voetbalcarrière van mijn dochter lang heb tegengehouden.

Er is alleen één ding dat me van het hart moet. Als jullie nou weten dat er zoveel camera’s op jullie zijn gericht en jullie dé rolmodellen vormen voor een hele generatie meisjes: ga dan in het veld NIET lopen rochelen, zoals die leuke blonde van Noorwegen, die met dat ingevlochten haar, deed. Geloof me, vrouwen hoeven echt niet in alles even goed te zijn als mannen!

Alvast heel erg bedankt,

Angela

Reageren? angela@ad.nl

  1. Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome
    PREMIUM
    recensie

    Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome

    Wanneer een groot artiest een concert aflast, is het begrijpelijk dat je als fan schakelt tussen begrip en teleurstelling. Maar soms kan het niet anders of het begrip overheerst, zoals voor Lady Gaga: ze kampt met chronische pijnklachten en is daar openhartig over in de media. Toch was het desondanks een zure appel dat ze daardoor vorig jaar een deel van haar wereldtour moest aflasten, waaronder die op 3 oktober in de Ziggo Dome. Achteraf is het maar goed dat Gaga haar krachten gespaard heeft, want tijdens de herkansing, gisteren in de Ziggo Dome, knalde ze precies zoals je zou hopen. Haar laatste album, het meer persoonlijke Joanne uit 2016, doet automatisch een wat ingetogener, uitgekleder optreden verwachten, maar niets is minder waar: Gaga trakteerde de fans op een gulle, vurig uitgevoerde dwarsdoorsnede van haar werk, en wist daarbij vrijwel alle hits en favorieten uit haar roze cowboyhoed te toveren. Roze cowboyglítterhoed, welteverstaan, blijkt wanneer ze vanaf een bewegend podium de hoogte in wordt gestuwd terwijl ze het pompende Diamond Heart inzet: een ideale setopener, maar desondanks een wat vreemd ondergewaardeerd Gaga-lied. Het is zo’n nummer waar ze haar stem lekker vinnig weet te laten scheuren, iets wat ze ook doet tijdens een opzwepend A-YO, geflankeerd door in simpel zwart gestoken dansers.