Volkszanger Koos Alberts (71) overleden

videoVolkszanger Koos Alberts is overleden. Dat meldt zijn vrouw op zijn Facebookpagina. De zanger is 71 jaar geworden. Alberts was al enige tijd ziek.

Levensliedzanger Koos Alberts, eigenlijk Koos Krommenhoek (Amsterdam, 1947) verbleef de afgelopen tijd op een verpleegafdeling van het ziekenhuis in Enschede. Hij werd eind augustus geopereerd vanwege blaaskanker. Na de ingreep leek de zanger aan de beterende hand, maar uiteindelijk ontstonden complicaties, waardoor Alberts op de ic kwam te liggen. Daar werd hij in slaap gehouden. Na enige tijd werd hij weer overgeplaatst naar de verpleegafdeling.

Op Facebook schrijft zijn vrouw Joke Krommenhoek: ,,Onze grote kanjer die de afgelopen vijf weken heeft gevochten om deze wedstrijd te winnen. Hoe verdrietig was het voor ons om zijn strijd te zien. Deze wedstrijd heeft hij niet kunnen winnen. In het bijzijn van de kinderen, kleinkinderen en familie is hij rustig ingeslapen. Dankbaar voor de grote liefde die we van hem mochten ontvangen en trots op de sportman en artiest die hij in hart en nieren was."

Dwarslaesie 

Eerder deze maand vertelde zijn dochter Christa Krommenhoek nog hoe ze met de familie werden teruggeworpen in de tijd, verwijzend naar het auto-ongeluk in 1987 waarbij Alberts een dwarslaesie opliep. ,,Het lijkt wel of we terug in de tijd zijn, dertig jaar geleden. Het is verschrikkelijk om hem zo te zien vechten. Het is een heftige tijd.'' Sinds 1989 trad Alberts op in een rolstoel met één stemband, want de andere was door het ongeluk verlamd geraakt. Naar eigen zeggen kreeg Alberts in die periode ruim 185.000 steunbetuigingen uit het hele land.

De voormalig metselaar en snackbarhouder brak pas op 37-jarige leeftijd door, nadat hij als tweede was geëindigd bij een Amsterdamse talentenshow. De eerste jaren van zijn carrière zijn altijd de meest succesvolle gebleven. In 1984 stond de zanger uit de Jordaan met drie hits tegelijk in de top 10. Dat leverde hem een vermelding op in het Guinness Book of Records. Hoewel zijn latere nummers minder goed werden verkocht, bleef hij populair.

Twee jaar geleden blikte Alberts in het EO-programma De Kist vooruit op de dood. Hij vertelde dat hij er niet bang voor was. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik eerder wil sterven dan Joke, mijn vrouw. Zodat ik niet zonder haar hoef te leven. Dat kan ik niet."

Een terugblik op het leven van Koos vind je hier

Zanger Koos Alberts tijdens een optreden op het Mega Piraten Festijn in het Geldredome.
Volledig scherm
Zanger Koos Alberts tijdens een optreden op het Mega Piraten Festijn in het Geldredome. © ANP Kippa
Koos Alberts
Volledig scherm
Koos Alberts © Paul Rapp