Volledig scherm
© anp

'Vooral ouders ontzet over verbanning Sesamstraat'

De ophef over het verdwijnen van Sesamstraat van NPO 1 leeft niet zozeer bij de jonge kijkers, maar vooral bij de oudere generatie die met het kinderprogramma is opgegroeid. ,,Het protest komt vooral van ouders en grootouders, die op dat tijdstip meekijken. Zij vinden het uit melancholie en gewoonte vervelend dat het verdwijnt", zegt NPO-directeur televisie, Frans Klein, vrijdag in NRC Handelsblad.

Poll

Sesamstraat verbannen naar kanaal 331. Verhuis jij mee?

  • Natuurlijk! Het is educatief en sentimenteel (27%)
  • Nee, ik wil het op NPO1 zien (39%)
  • Maakt mij niet uit, ik keek toch al nooit (28%)
  • Ik heb geen digitale televisie (6%)
18915 stemmen

Maar voor hen wordt Sesamstraat niet gemaakt, aldus de zenderbaas. Volgens Klein kijken kinderen voor wie het programma is bedoeld allang op andere plekken. Zo is de Zappelin-app al 700.000 keer gedownload en ook NPO Gemist is populair onder jonge kijkers.  

Uit een voorlopige tussenstand van een poll op AD.nl blijkt het merendeel van de lezers (36 procent) vinden dat Sesamstraat op NPO 1 moet blijven. 31 procent geeft aan gewoon mee te verhuizen, omdat het educatief en sentimenteel is. De overige stemmers maakt het weinig uit of zij hebben geen digitale televisie.

De NPO liet eerder weten dat de uitzendingen over de beroemde straat in de ochtend gewoon te zien blijven op NPO 3. De middageditie, een herhaling, rond de klok van 17.30 uur wordt verplaatst naar het digitale kanaal Zapp Xtra.